Erkek Şiddeti 2021’de de 280 Kadını Fiilen, 217 Kadını da “Şüpheli” Biçimde Katletti

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve 6284 sayılı yasanın işlevsiz kılınması gibi politik uygulamalarıyla devlet iktidarının dolaylı korumasındaki erkek şiddeti, geride bıraktığımız 2021’de de kadınları katletmeye devam etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı 2021 Raporu’na göre; geçen yıl erkek şiddeti nedeniyle 280 kadın fiilen 217 kadın “şüpheli biçimde yaşamını yitirdi.

Raporda “Bu yıl yaşanan önemli gelişmelerden biri tüm kadınların, çocukların, LGBTİQ+’ların hayatını ilgilendiren İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede imzanın geri çekilmesiydi. Bu yıl derlediğimiz verilerde şüpheli kadın ölümlerindeki artışla beraber iki önemli sonuçla daha karşı karşıyayız. Bu yıl işlenen 280 kadın cinayetinde öldürülen kadınların 33’ünün, daha önceden polis ya da savcılığa şikâyette bulunduğu ya da koruma kararı olduğu ortaya çıktı. 33 kadın, yetkililere başvurduğu halde, yetkililerin görevini yerine getirmemesi sonucu erkek şiddetiyle öldürüldü”  ifade ve verilerine yer verildi.

Platformun raporunda, “şüpheli” biçimde yaşamını yitiren kadınlara dair, “şüpheleri” ortadan kaldıracak araştırma yapılmadığı belirtildi. İntihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşandığının da söz konusu raporda altı çizildi.