Kazakistan’da Doğal Gaz Zammı Eylemleri  Sürüyor

Kazakistan’da doğalgaza gelen %51 zammın ardından eylemler ülkenin dört bir yanına yayılıyor.Kazakistan’ın Janaözen kentinde hafta sonunda başlayan akaryakıt zammı eylemleri  Hazar Denizi kıyısındaki Aktau kentine de sıçradı.

Mangistav bölgesinin Janaözen ve Aktau kentindeki sakinlerpazar günü LNG fiyatlarının düşürülmesi talebiyle kent merkezlerindeki meydanlarda toplandı.

Protestocular, yeni zamlarla birlikte 120 tenge (0.27 dolar) seviyesine çıkan LNG fiyatlarının 60 tengeye düşürülmesini istiyor. Kazak polisi ülkenin en büyük kenti Almaty’deki meydanları giriş çıkışlara kapattı, kentte mobil internet kısıtlandı. Eylemlerin ardından Mangystau bölgesindeki gaz istasyonu sahiplerinin fiyatlarda düşüşe gitmeyi kabul ettikleri belirtilirken, göstericiler ise bu kesintilerin yeterli olmadığını savunuyor.

Devlet Başkanı Tokayev, eylemlerin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Devlet Başkanlığı İdaresi çalışanlarının dahil edildiği Hükümet Komisyonu Aktau’da çalışmalarına başladı. Devlet Operasyon Merkezi de kesintisiz olarak çalışmalarını sürdürüyor” dedi.