Öğrenci Enes Kara Yaşamına Son Verdi

Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara intihar ederek yaşamına son verdi. Kara’nın yaşamına son vermeden önce paylaştığı bir video sosyal medyada yayılmıştı.

Enes Kara’nın paylaştığı videoda geçen ifadeler şu şekilde:

“Şu an onların zoruyla cemaat yurdunda kalıyorum kalıyorum. Lisede ve ortaokulda yine böyle medreselere sıkça geliyordum bazı tatillerde yatılı kalıyordum. O zamanlar da istemiyordum ama ailem zorluyordu ve haftada 1-2 gün geliyordum ya da yılda 1-2 hafta yatılı kalıyordum çok da zor değildi bir de en fazla üniversiteye kadar gelirim zaten diye düşünüyordum. Burda vakit namazları zorunlu. Cemaat şeklinde kılıyoruz namazdan sonra ders var vs. 30dk sürüyor yaklaşık her vakit, günlük 1 saat burda olan kitaplardan okuman zorunlu haftanın 3 günü cemaat dersine katılman zorunlu yemekleri yine öğrenciler yapıyor, haftanın 1 günü temizliği yine biz yapıyoruz. Sabah namazıyla uyanıyorum, okula gidiyorum geliyorum, akşam namazı, yemek, okuma, yatsı namazı, cemaat dersi sonra saat 10 zaten ertesi gün tekrar 6.30 gibi tekrar namaza uyanıyorum. Pazartesileri böyle , diğer günler de cemaat dersi yok bir tek 8d e serbest oluyorum,hafta sonu da benzer yine 3 saat gibi vir şey kalıyor ve kalan zamanda adam akıllı ders de çalışamıyorum çünkü psikolojik olarak yorgun oluyorum.

Bu 2 sorunu ayrı ayrı düşününce aslında katlanalamayacak şeyler değil ama bunları birleştirince tüm yaşama sevincimi alıyor, özgür hissetmiyorum kendimi 24 saatten kendime ayırabildiğim 3 saat falan.”

Mahallede yaşayanlar tarafından Enes’in kaldığı Nur Cemaatine bağlı “yurt”ların aslında birer daire olduğu, cemaate ait bu evlerin çok fazla sayıda olduğu ve çok fazla öğrencinin bu evlerde yaşadığı aktarıldı. Yine aktarılana göre bu evlerin sahipleri farklı farklı isimler ama bu isimlerin tamamı cemaate üye. Bu kişiler evi satın aldıktan sonra bir hoca evde görevlendiriliyor ve her evde 5-6 öğrenci kalıyor. Bu evlerde genel olarak cemaat evi olduğunun belli edilmemesine karşın, diğerlerinden farklı olarak Enes’in yaşadığı dairenin kapısına Risale-i Nur Mektubatı’ndan bir alıntı asıldığı öğrenildi.

Gerçek Gündem’den Fırat Fıstık’ın haberine göre, mahalleliye göre burası 15 yıldır cemaat eviydi ve her yaz döneminde kalan öğrenciler değişiyordu. Hilalkent Mahalle Muhtarı Ali Dündar ise Enes Kara’nın üç aydır burada kaldığını söylerken, cemaat evi iddialarına, başka evlerin olduğu iddialarına karşı çıkıyor. Üstelik eleştirenleri de yalancılıkla suçluyor: “Bunları iddia edenler yalan söylüyorlar. Burası 40 daireli bir bina. Bir tane vatandaş da öğrencilere kıyak yapmış. Yani bunu yapıp da kötülük mü etmiş? Adam iyi niyetli biri, hayırsever bir vatandaş.” ifadelerini kullandı.

Enes’in yakın arkadaşı olduğunu söyleyen ve Enes’in hem intihar notunu hem de videosunu atan kişilerden Aysima ise sosyal medya paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı: “İslamı sorgulardı ama açıkça inanmadığını söylememişti bana. Ailesi cemaat yurduna yazdırmıştı. Fakat kendisi defalarca istemediğini söylemesine rağmen. Ailesi çok dindar olduğu ve tepkilerinden korktuğu için inanmadığını söylemeye cesaret edememiş.”