ABD, İsrail ve İngiltere Pasaportu Taşıyanlara Ukrayna’yı Terk Etme Çağrısı

Ukrayna’da kriz, devletlerin provokatif açıklama ve adımları ile giderek artarken, Washington ABD pasaportu taşıyan kişilerin önümüzdeki 24 ile 48 saat içinde Ukrayna’yı terk etmeleri gerektiğini açıkladı. İsrail ve Birleşik Krallık da diplomatlarının ailelerini Ukrayna’dan çıkarmaları talimatını verdi.

Beyaz Ev’den yapılan açıklamada, ABD pasaportluların önümüzdeki 24 ile 48 saat içinde Ukrayna’yı terk etmeleri gerektiği belirtildi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, Rusya’nın artık Ukrayna’ya karşı büyük bir askeri operasyon yürütmek için yeterli güce sahip olduğunu ve bir saldırının “her an başlayabileceğini” öne sürdü. Sullivan “Kuvvetlerini oluşturma ve yerleştirme şekli, Rusya’nın askeri olarak hareket etmeyi seçmesinin çok belirgin bir olasılığının olduğunu bize açıkça gösteriyor” diye konuştu.

İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre ise, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ‘Rus işgali endişesiyle’ İsrailli diplomatların ailelerini Ukrayna’dan tahliye etmeye karar verdi. Dışişleri Bakanlığı ayrıca, İsraillilere “Ukrayna’ya gitmeyin” uyarısı yayınladı. Ayrıca şu anda Ukrayna’da bulunan İsraillilere yönelik ülkede kalış sürelerini uzatmayı yeniden gözden geçirmeleri ve olası çatışma noktalarından kaçınmaları tavsiyesinde bulunuldu.