Belçika’da Kadın Katliamı Yapan Erkek Türkiye’de Serbest Bırakıldı

Belçika’da dört kadını katlettiği için ömür boyu hapse mahkûm edilen katil erkek Osman Çallı, cezasının kalanını Türkiye’de çekmek için Belçika’ya başvuruda bulundu. Türkiye’ye iade edilen katil Osman Çallı serbest bırakıldı.

Gent şehrinde yaşayan Osman Çallı, 11 Kasım 2004 gecesi evli olduğu 25 yaşındaki Teslime ile hamile olan 19 yaşındaki kız kardeşi Hacer Çallı’yı sandalyeye bağlayıp tabancayla katlettikten sonra, üzerlerine yorgan yığıp ateşe verdi.

Daha sonra Aalst kentine giden katil Çallı, 28 yaşındakiWendy Blendeman’ı ve evde bulunan, 64 yaşındaki Marie-Louise De Rop isimli iki kadını daha katletti. De Rop’un oğlu katliamdan ağır yaralı olarak kurtulduğu öğrenildi. Tekrar Gent’e dönmek üzere yıla çıkan katil Osman Çallı, otomobilinin arıza yapması üzerine bir kadın sürücüyü silah zoruyla rehin aldı ve Biçer Erbil adlı kişinin evine giderek onu da ağır yaraladı.

Belçika’da dört yıl süren yargılama sonunda katil Osman Çallı, 2008’de ömür boyu hapis cezası aldı. 2013’te cezasının geri kalanını Türkiye’de çekmek için başvuru yapan ve 28 Haziran 2013’te Türkiye’ye iade edilen seri katil erkeğe TC “adaleti” tarafından aşama aşama özgürlüğü bahşedildi. Katil Osman Çallı, 2016’da açık cezaevine çıktı, 10 Kasım 2019’da denetimli serbestlik ile salıverildi, 2020’de de tamamen serbst bırakıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, şu anda 63 yaşında olan katil, kendisini telefonla arayan Belçika VTM Haber kanalı muhabirine, “Burada güneşin, denizin ve kumsalın tadını çıkarıyorum. 15 yıl boyunca cezamı çektim. Burada yeni bir hayata başladım. Yakında bir oğlum olacak. Artık rahat bırakılmak istiyorum” dedi.

Çallı’nın vurduğu ve hayatta kalan iki kişiden biri olan Henri De Cooman’ın avukatı, Yeni Flaman İttifakı Partisi (N-VA) Milletvekili Christoph D’Haese, dört kadının katili Çallı’nın, Belçika’da cezasını çekmek yerine özgürce dolaşmasını, “utanç verici ve anlaşılmaz” sözleriyle yorumladı. Belçika Adalet Bakanlığı, kadın katliamı yapan erkeğin serbest bırakılması konusunda Türkiye’nin kendilerini resmi olarak bilgilendirmediğini belirtti. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Şu anda Çallı’nın durumu hakkında resmi bir bilgimiz yok. Türkiye makamlarından açıklama istedik, yanıt bekliyoruz” denildi.