The Guardian: “Ukrayna Boğazlar Konusunda Ankara Üzerindeki Baskıyı Artırıyor”

The Guardian gazetesi, Ukrayna’nın ‘Rus savaş gemilerine Boğazları kapatması konusunda Ankara üzerindeki baskıyı artırdığı’nı aktaran bir analize yer verdi. Gazete Duvar’da yer alan habere göre The Guardian, Ankara’nın hem Moskova hem Kiev’le yakın ilişkileri bulunduğunu, böyle bir karar alması halinde ekonomisinin zarar göreceğini belirtti.

Haber-yorum yazısında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinden sonra yaptığı sosyal medya paylaşımının ‘Ankara’nın Boğazları kapatmayı kabul ettiği’ şeklinde algılandığı belirtilerek, “Ukrayna Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor” ifadesine yer verildi.

Zelenskiy bugünkü sosyal medya paylaşımında “Dostum Erdoğan’a ve Türkiye halkına güçlü destekleri için teşekkür ediyorum. Rus savaş gemilerinin Karadeniz’e girmesinin engellenmesi ile ciddi miktarda askeri ve insani destek, Ukrayna için bugün özellikle önemli. Ukrayna halkı bunu unutmayacak” demişti.

Ankara’dan bu açıklamanın tekzip edildiği belirtilen yazıda, Rusya’nın da Türkiye’den bu yönde bir bildirim almadığını açıkladığı aktarıldı. The Guardian, Ankara’nın böyle bir karar almasının ‘hem Rusya’nın Ukrayna’daki askerlerine uzun vadedeki desteğinin kesilmesi açısından önemli bir adım, hem de Kiev’e ciddi bir destek göstergesi olacağını’ belirtti.

The Guardian yazısında, Türkiye’nin Rusya’nın işgalini ‘kabul edilemez’ olarak nitelemekle beraber ‘savaş’ ifadesini kullanmadığına dikkat çekti ve şu dikkat yorumda bulunuldu:

Türkiye’nin hem Rusya’yla hem Ukrayna’yla ittifakları var ve Ukrayna’ya Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını satmasına, Rusya’nın da adımlarını kınamasına rağmen şu ana kadar ihtilafta tarafsızlığını vurguladı. Erdoğan’ın bu hafta gazetecilere “NATO daha kararlı adımlar atmalıydı” diyerek Türkiye’nin üyeliğe ne kadar önem verdiğini vurgulamaya çalışmış olmasına rağmen, Ankara’nın kendi NATO üyeliği de 2017’de Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alma kararıyla baskı altında kalmıştı.  

Ukrayna’daki ihtilaf ve Boğazları kapama tercihinde bulunması halinde Rusya’dan gelecek bir fırça, Türkiye’nin ekonomisi üzerinde muhtemelen ağır bir etki yaratacaktır. [Ülkenin ekonomisi], TL’nin yarıdan fazla değer kaybettiği, artan enerji maliyetlerinin protestolara ve rahatsızlığa yol açtığı bir yılın ardından zaten topallama halinde. Türkiye doğalgazının yaklaşık üçte birini Rusya’dan, buğdayının da büyük kısmını Rusya ve Ukrayna’dan alıyor.”