Ankara Ulaşımında Cinsiyetli Anons Mağduriyet Yaratıyor

Kaos GL haber portalından Yıldız Tar’ın yazısı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO Genel Müdürlüğü’nün öğrenci ve öğretmen ulaşım kartlarında kart sahiplerinin atanmış cinsiyetlerine göre yapılan anonsların yarattığı mağduriyeti gündem etti.

AnkaraKart’la toplu taşımaya binmek isteyen öğretmenler ve öğrenciler kartı okuttuklarında cinsiyete göre anonsla karşılaşıyor. Bu anonsu tüm otobüsün duymasıyla özellikle trans öğretmen ve öğrenciler şiddet ve ayrımcılıkla karşılaşıyor.

Selim isimli bir trans erkek öğrenci, üç defa Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin şikayet hattı Mavi Masa’ya başvurmuş, “Öyle kodlandı, değiştiremeyiz” cevabıyla karşılaşınca çareyi sosyal medyada paylaşım yapmakta bulmuştu. Değiştirmenin mümkün olmadığını iddia eden Mavi Masa, daha önce “Bay” ve “Bayan” diye anons edilmek için kodlanmış uygulamayı gelen tepkiler üzerine kimlikteki cinsiyete göre ses çıkaracak şekilde düzenlemişti.

“Etraftan sürekli size bakan gözler varken otobüse nasıl bineceksiniz?”

Selim yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı:

“Özellikle hormon sürecinin başındayken çok sıkıntı yaşadım. Şoför bakıyor, görünüm erkek ama seslendiren kadın. Bunun üzerine ‘Başkasının kartını kullanmayın’ diyor. Bir keresinde bir şoför mesela ‘Tövbe, tövbe’ diye söylendi bana bakıp. Bunu tüm yolcular da görüyor ve duyuyor. Etraftan sürekli size bakan gözler varken otobüse nasıl bineceksiniz? Daha fazla bu stresi yaşamak istemediğim için ben tam kart kullanmaya başladım. Durduk yere sizi cinsiyet kimliğinizi bir otobüs dolusu insana açıklamak zorunda bırakıyor bu uygulama.”

Uygulamanın yarattığı zorlukların yanı sıra ciddi hak ihlallerine de yol açtığını belirten Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, “Kişiler, her otobüse binişte makineden çıkan ses istemdışı bir şekilde bilginin aleniyet kazanmasıyla karşı karşıya kalıyor” dedi.