Die Welt’ten Seçim Manipülasyonu Uyarısı: “Trol Ordusu Seçimlere Hazır”

Almanya’da yayınlanan Die Welt gazetesi, Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki Türkiye kökenli seçmenleri etki altına almak üzere kurulmuş “trol ordusunu” yazdı. Lennart Pfahler imzalı yazı, “Erdoğan’ın trolleri Almanya’da yürütecekleri seçim kampanyası için hazır” başlığını taşıyor.

Pfahler yazısında, Almanya’da yaşayan yüzlerce gencin Türkiye’ye giderek Erdoğan’dan ‘stratejik’ talimatlar aldığına dikkat çekti. Şubat ayının sonunda Ankara’da bir salonda yüzlerce kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmacı olduğu bir toplantıya katıldığını belirten Pfahler toplantıyı, AKP’nin Avrupa’daki lobi örgütlenmesi Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) düzenlediğini yazdı.

Yazısında “…Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) lobi grubunun düzenlediği konferansa, pek çok ülkeden Erdoğan destekçileri, ki bunların büyük çoğunluğu Almanya’dan, bir araya geldi. 2023’te yapılacak seçimlerde Erdoğan Almanya’nın desteğine güveniyor: Almanya’da oy kullanma hakkına sahip 1,4 milyon Türkiyeli seçmen var. Büyük çoğunluğu da AKP seçmeni olarak biliniyor.…” şeklinde bilgilere yer veren Pfahler, Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) Erdoğan ve partisi AKP’nin ülkedeki faaliyetlerini takip ettiğini belirtti. AKP’nin seçim de dahil olamk üzere “siyasal” faaliyetlerinde meşru politik rekabet ile devletin gücünün kullanımı arasındaki çizginin kaybolduğunu vurgulayan Pfahler, Alman iç istihbarat servisine göre AKP yöneticileri ve partiyle bağlantılı derneklerin seçim faaliyetleri için başvurularının geçen yıldan başladığına dikkat çekti.

Pfahler, 2023’deki seçimler için sadece AKP’ye yakın örgütlerin değil küçük bir sosyal medya ordusunun da hazır olduğunu belirterek, ‘Derin Analiz’ adlı 50 bin takipçili hesabın arkasında Hüseyin Ersöz isimli Almanya’nın güneyindeki bir otomobil firmasında çalışan kişinin olduğunu yazdı. Yazıda, Ankara’da bağlantıları olan Hüseyin Ersöz’ün talimatları, geçmişte Erdoğan’ın özel kalem müdürü Hasan Doğan’dan aldığı belirtildi. Gazetenin elde ettiği bir ekran görüntüsüne göre Ersöz, Erdoğan’ın danışmanı Mücahit Arslan’ı telefonuna ‘Mücahit Abi’ diye kaydetmiş.

AKP’nin Avrupa’daki kampanyalarından sorumlu olan, UID’in Baden-Württemberg’den Adem Taflan’ın ise, Ekim 2021’de Erdoğan ile bir toplantı davetini kabul ettiği aynı yazıda verilen bilgiler arasında.26 ülkeden UID temsilcileri ile AKP’nin Avrupa’daki stratejisini kapalı kapılar ardında görüşmek üzere İstanbul’da bir araya geldiği toplantı sonrası Taflan, Twitter’da Erdoğan’ın “Kendini savunma, saldır!” talimatını paylaşıyor. Taflan paylaşımında “Savunmayın, taaruz edin, davamızı anlatın buyurdu.” şeklinde ifadeler sarf ediyor.

Pfahler’in yazısının devamı şöyle: “..Heilbronn’dan UID yönetim kurulu üyesi Tuğrul Selmanoğlu da bu strateji toplantısı hakkında bir tweet attı. Facebook’ta 360 bine yakın kişi tarafından takip edilen 43 yaşındaki Selmanoğlu, 2017 yılında Sandra Maischberger’in talk show’una davet edildi ve orada tavizsiz bir şekilde Erdoğan’ı destekledi. Geçenlerde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını internet üzerinden seçim çağrısı yapmak için kullandı: “Genç Türkleri Ukraynalılarla aynı hataları yapmamaları konusunda uyardı. Oradaki vatandaşlar bir komedyeni başkan seçmişti ve şimdi de ülkelerini Rusya’ya kaptırıyorlar. Taflan ve Selmanoğlu, AKP çevrelerinde “Avrupa’nın büyük abisi” olarak bağlılık gösterilen Metin Külünk ile temas halinde. 2016 yılında ‘Almanyalı Osmanlılar’ (Osmanen Germania) adlı çete grubunun liderinin evine elinde zarflarla giren Külünk’ün elindeki zarflarda, polisin yaptığı telefon dinlemelerine göre para bulunuyordu. Almanya Polisi’ne göre bu paralarla silah alındı…”

‘Erdoğan’ın Almanya’daki haydutları’ olarak bilinen ve Külünk’ün kontrolündeki çete, 2018’de yasaklanmıştı. Bu bağlantı ortaya çıktıktan sonra Külünk’ün bir daha Almanya’ya gitmediğini belirten Die Welt, Almanya iç istihbarat servisinin Külünk’ün Almanya’daki AKP yanlısı gruplarla hala bağlantıda olduğunu ve ipleri elinde bulundurduğunu hatırlatıyor.