Facebook ve Instagram Ruslara Yönelik Şiddet Çağrısı Yapan İçeriklere Geçici Olarak İzin Veriyor

Facebook ve Instagram platformlarının sahibi Meta şirketi, bazı ülkelerdeki kullanıcıların Ukrayna işgali bağlamında Ruslara ve Rus askerlerine yönelik şiddet çağrısı yapmasına geçici olarak izin verecek.

Şirketin çalışanları arasındaki e-posta mesajlaşmalarına ulaşan Reuters’ın haberine göre sosyal medya şirketi Meta, içerik moderatörlerine gönderdiği e-postalara göre geçici olarak Belarus Başkanı Lukaşenko ve Rusya Başkanı Vladimir Putin’i öldürme çağrısı yapan bazı gönderilere izin veriyor.

Yine başka bir e-postaya göre, şirketin şiddet ve tahrikle ilgili kurallarında yakın zamanda yapılan bir değişiklikte, başka hedefler içermedikçe veya yer veya yöntem içermedikçe, liderlerin ölüm çağrılarına izin verilecek.

ABD Büyükelçiliği: “Meta’nın ‘aşırılık yanlısı faaliyetlerini’ durdurun”

Bir Meta sözcüsü, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu olarak, ‘Rus işgalcilere ölüm’ gibi şiddet içeren konuşmalar gibi normalde kurallarımızı ihlal edecek siyasi ifade biçimlerine geçici olarak izin verdik. Yine de Rus sivillere yönelik şiddet çağrılarına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamaların ardından ABD’de bulunan Rusya büyükelçiliği, Washington’dan Meta şirketinin “aşırılık yanlısı faaliyetlerini” durdurmasını talep etti. Büyükelçilik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Facebook ve Instagram kullanıcıları, bu platformların sahiplerine gerçeğin kriterlerini belirleme ve ulusları karşı karşıya getirme hakkı vermedi.” ifadelerinı kullandı.

Şirket içi bir e-postaya göre Meta’nın Rus askerlerine yönelik şiddet çağrısına verdiği izin, şu ülkelerde geçerli: Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Rusya, Slovakya ve Ukrayna.

Neo-Nazi Azov taburunu övmek serbest

E-postalar ayrıca Meta’nın normal şartlarda yasak olan neo-Nazi Azov taburunun övülmesine izin verileceğini gösteriyor.

Meta sözcüsü daha önce şirketin “şimdilik, Azov Taburu’nu Ukrayna’yı savunma veya Ukrayna Ulusal Muhafızlarının bir parçası olma rolleri bağlamında övmek için dar bir istisna yaptığını” söylemişti.