Financial Times (FT), Rus oligark Roman Abramoviç’in lüks yatları Eclipse ve Solaris’in TC karasularına gelmesi ile ilgili detaylı bir haber hazırladı. Haberde 163 metrelik Eclipse ile birlikte 140 metrelik Solaris’in Akdeniz’e kaçırılmasının Batı devletleri ile Ankara arasında gerilim yaratabileceği belirtildi.
FT makalesinde “…Batı devletleri Rus oligarkların yatlarına el koyarken Chelsea’nin sahibi Türkiye’yi güvenli bir liman olarak gördü. Bu durum Batı’nın Türkiye’nin Rusya’ya uygulanan yaptırımlara dahil olmamaktaki endişesini ortaya çıkardı.” denildi. Yazıda NATO üyesi olan Ankara’nın son yıllarda Moskova ile yakın ilişkiler kurduğuna dikkat çekildi. FT “Avrupa’nın başkentlerinde Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri ya da İsrail gibi ülkelerin kasten Rus paraları için bir merkez olmasına yönelik bir endişe var. Bu durum Ankara ile batı arasındaki ilişkileri gerebilir” yorumunu yaparken, gazeteye konuşan Avrupalı bir diplomatın, “Yakından izlediğimiz bir durum bu” dediğini aktardı.
Türkiye’nin geleneksel olarak Rus oligarklar için bir yatırım bölgesi olmadığı hatırlatılırken, Abramoviç’in özel jetinin son bir ayda sık sık Türkiye’ye gelmesine dikkat çekildi. FT , Reuters haber ajansının Abramoviç’in Türkiye’de yatırım yapmak istediğine dair ifadelerine yer verdi ve “Özel jeti olmayan Ruslar için Türkiye kaçılabilecek kalan bölgelerden biri. Avrupa, Rus uçaklarına hava sahasını kapatırken, Türk havayolu şirketleri hem yolcu taşımaya devam etti hem de kapasitesini artırdı. Seyahat verileri şirketi ForwardKeys’in verilerine göre savaşın başlamasından 2 hafta sonra seyahatler yüzde 12 arttı. Bu durum Avrupalı yetkilileri rahatsız etti. Biri, ‘Türkiye, krizi para kazanma fırsatı olarak görüyor’ yorumunu yaptı.
Financial Times’a konuşan bir AB yetkilisi Türkiye’nin Rusya ile bağı ve Avrupa Birliği gümrük birliğine dahil olmasının bazı Avrupalı şirketlerin yaptırımları delmesine yardımcı olabileceği konusunda da uyarıda bulundu.
Öte yandan Financial Times, Türkiyeli şirketlerin Rusya’dan ayrılan Ikea ve McDonald’s gibi şirketlerin yerine geçebilmesinin de batılı liderler için bir endişe kaynağı olduğunu aktardı. Financial Times’a konuşan “büyük ölçekli bir Türk gıda şirketinin CEO’su” büyük şirketlerin yaptırımları delmek istemediğini söylerken, “Büyük şirketler Rus pazarına ABD veya Avrupa ile ilişkilerini bozma pahasına körlemesine atlayacağını sanmıyorum” ifadesini kullandı.
Öte yandan Wall Street Journal’da (WSJ) çıkan bir haber Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ABD Başkanı Joe Biden’a kişisel olarak bir istekte bulunduğu iddiasını ortaya attı. WSJ haberinde Zelenskiy’nin Biden’dan “Roman Abramoviç’e yaptırım uygulamayın” önerisinde bulunduğu belirtildi. Abramoviç’in barış görüşmelerinde kritik bir görev üstlenebileceğini belirten Zelenskiy’nin talebine ise Beyaz Ev’den olumlu yanıt geldiği belirtildi. Beyaz Ev’in Abramoviç’e yaptırımı ertelediği kaydedildi.
WSJ’a konuşan Abramoviç’e yakın bir kaynak ise, “Hem İsrail hem de Portekiz vatandaşlığı olan oligark, Rusya iş dünyasındaki duruşu sayesinde iki ülke arasındaki müzakerelere etki edebileceğini düşünüyor” dedi.
Bu haberin ardından Kremlin’den de konuyla ilgili açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Abramoviç’in Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin başında rol oynadığını belirterek “İlk aşamada görev aldı ama şu anda görüşmeler Rus ve Ukraynalı ekipler arasında sürüyor” dedi.