Hapishanelerde “Şüpheli Ölümler” Sürüyor

Bir devrimci tutsak daha hapishanede yaşamını yitirdi. 20 yaşındaki devrimci tutsak Şervan Can Güder’in Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak hapishane yönetimi tarafından ailesine kalp krizi bilgisi verildi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Şervan Can Güder ile ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Hapishane idaresinin  Güder’in kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği bilgisi verdiğini belirten Dede, kronik bir rahatsızlığı olmayan ve herhangi bir ilaç kullanmayan Şervan Can Güder’in yaşamını yitirmesinin şüpheli olduğuna dikkat çekti. Dede şu soruları sordu:

  1. Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 20 yaşındaki Şervan Can Güder’in yaşamını yitirmesi ile ilgili Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mı?
  2. Şervan Can Güder’in yaşamını yitirmesinin sebebi nedir?
  3. Şervan Can Güder kaç kişilik hücrede tutulmaktaydı? Daha önceden kronik bir rahatsızlıktan dolayı yaptığı bir başvuru var mıydı?
  4. Ölüm olayı saat kaçta gerçekleşmiş ve ilk müdahale kim veya kimler tarafından yapılmıştır?
  5. Olay sırasında Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde sağlık ekibi bulunuyor muydu?
  6. Tutuklu ve Hükümlülere yönelik genel sağlık taraması yapıyor musunuz?
  7. Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletlerin ortaya koyduğu Minnesota protokolünde bu kapsamda gerçekleşen şüpheli ölümlere ilişkin bağımsız özel bir komisyon tarafından kapsamlı, bilimsel ve tarafsız bir soruşturma sürecinin başlatılmasının gerektiği belirtilmiştir.
  8. Hukuk dışı, keyfi ve yargısız infaz şüphesi olan durumlara yönelik olarak 1991 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan ve ulusal mevzuatta da yer alan Birleşmiş Milletler Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazların Önlenmesine ve Soruşturulmasına İlişkin El Kılavuzu (Minnesota Protokolü) esas alınarak bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
  9. Üye devletlerin bunu uymakla yükümlü olduğuna ilişkin BM organlarınca alınan sayısız karara rağmen Minnesota Otopsi Protokolü’ne uymamanızın sebebi nedir?

Şervan Can Güder’in yaşamını yitirmesi sonrası Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi de (TDİ) bir açıklama yaptı. TDİ’nin sosyal medya hesaplarında paylaşılan açıklamada, “Tutsaklar hapishanelerde “şüpheli” şekilde ölmeye devam ediyor. 20 yaşındaki tutsak Can Güder Van Yüksek Güvenlikli Hapishane’de yaşamını yitirdi. Can Güder’in katili onu dört duvar arasına mahkûm eden, tecrit-tretman uygulayan, tüm haklarını gasp eden devlettir! ” denildi.