NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “Ukrayna’nın Üyeliği Gündemimizde Yok”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarın yapılacak liderler zirvesi öncesinde basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin gündemde olmadığını belirtti.

Genel Sekreter Stoltenberg, “Yarınki zirvede ittifakın doğu kanadındaki askeri varlığımızda artışa ilişkin konular görüşülecek. Ukrayna’nın NATO üyeliği gündemimizde yok. Ukrayna’ya askeri desteğin yanı sıra ekonomik yardım da yapıyoruz. Putin’in işgali vahşidir. Biz Ukrayna için elimizden geleni yapacağız. Savaşın Ukrayna dışına taşmamasını istiyoruz. Bu daha fazla ölüm ve yıkım getirecektir. Rus baskısı altındaki Gürcistan gibi ortaklarımız için birlikte çalışacağız. Çin Putin’in işgalini engellememekte kalmamış yalanlarını da yaymakta destek vermektedir. Çin’in bu desteğinden endişe ediyoruz. Belarus da Rusya’ya olan desteğini çekmelidir.” diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, ateşkes ve Rus askerlerinin çekilmesi karşılığında Kiev’in de NATO üyeliğinden vazgeçebileceğini, hatta Kırım ve Donbass’ın statüsünü tartışmaya da hazır olduklarını söylemişti. Ukrayna medyasına konuşan Zelenskiy, Putin’le “her türlü formatta” görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.