‘Musa Anter ve JİTEM Ana Davası’  [  Zaman Aşımına Altı Ay Kaldı, Bakanlık Kapı-Duvar

“Faili devlet” cinayetiyle katledilen yazar Musa Anter cinayeti için açılan davasıyla birleştirilen JİTEM ana davasında zaman aşımına 6 ay kalırken, bakanlıktan davaya dair yanıt alınamıyor. Davanın 30’uncu duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü. İHD ve Van Barosu’nun davaya katılıma talebi reddedildi.

Gazete Duvar’dan Ogün Akkaya’nın haberine göre, duruşmaya Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, avukatı Nuray Özdoğdu, sanık avukatları, siyasi parti temsilcileri ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu katıldı.

Davanın zaman aşımına az bir süre kaldığını hatırlatan Dicle Anter, “Abdulkadir Aygan’ın ifadesi alınmadı. Çözüme kavuşturulması noktasında kararlıyız. Abdulkadir Aygan’ın savunma tespitinin bir an evvel ihtimaline, yanı sıra maktul Musa Anter’in katli olayında adı geçen Hogir kod adılı Cemil Işık’ın Almanya’da katline dair olayın aydınlatılmasına ilişkin evrak yazışmaların verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Dicle Anter’in Avukatı Nuray Özdoğan da davanın zamanaşımına uğramasına az bir süre kaldığına dikkat çekti. Özdoğan, “Adalet Bakanlığı dosya sürecinde, zaten dosyanın ilerlemesini engelleyen bir kurum konumunda kaldı. Etkili bir soruşturma yürütülmesini engelleyen Adalet Bakanlığı’ydı. İfadelerin alınmasını engelleyen husus, Adalet Bakanlığı’nın çaba sarf etmemesi. Bakanlık gerekli hassasiyeti göstermedi, şimdi de göstermeyecek” diye konuştu.

Davanın zaman aşımına uğratılma politikasına da değinen Özdoğan, “JİTEM’in işlediği suçların tamamı sistematik. Kamu gücünün de etkisinin kullandığı suçlar. Siyasi saikle işlenmiş suçlar. Tam olarak TCK 77’de tanımlanan belirli bir gruba karşı işlenen suçlardır. Bu dosyada zaman aşımının uygulanamayacağı düşüncesindeyiz Zaman aşımına uğramasının sebebi engellenmesi ve soruşturmanın yürütülmemesi. Kamu makamlarının özel çabası oldu. Adalet Bakanlığı bu dosya açısından etkili bir kovuşturma yürütülmesini engelleyen kurumdur artık. Yanıt geleceğine inanmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları Derneği’nin ardından Van Barosu Başkanı Zülfü Uçar ve Van Barosu’ndan Avukat Kadir Kutevi de davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme talepleri reddetti. Mahkeme heyetince verilen ara kararda, Adalet Bakanlığı’na yazılan yazılara gelecek cevapların beklenmesine hükmedildi ve 31’inci duruşma 20 Haziran saat 10.15’e ertelendi.

Musa Anter  20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da, devletin o dönem kullandığı katliam ve cinayet çetesi JİTEM (Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele) tarafından katledilmişti. Devletin uzun süre varlığını ve kendisine bağlı bir resmi birim olduğunu reddettiği JİTEM kurulduğu 1987’den, 1990’lı yılların sonlarına kadar en az 17 bin cinayet, katliam, insan kaçırma, işkence ve köy yakma/boşaltma gibi suçlara imza atmıştı.