Muharrem Aksem Polisin Atış Talimi Nedeniyle Yaşamını Yitirdi

Muharrem Aksem, Urfa’nın merkez ilçesi Eyyubiye’de 23 Mart’ta polis atış talim alanı yakınlarında yaşamını yitirmişti. Çobanlık yapan Muharrem Aksem’in olay günü özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı bölgeye doğru gittiği, geri dönmeyince ailesinin durumu Jandarmaya bildirdiği öğrenildi. Aile, kendi imkanlarıyla çocuklarını ararken cenazesini atış talim alanında buldu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’ın haberine göre, uzuvları kopmuş ve çok sayıda mermi veya şarapnel parçası isabet ettiği tahmin edilen Muharrem Aksem’in cenazesi, Urfa Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) yapılan otopsiden sonra dün mahalle mezarlığında defnedildi. Aksem’in cenazesinin bulunduğu Micit Mahallesi ile Qinegûr (Güneş) Mahallesi arasındaki merada, polislerin haftada iki gün atış talimi yaptığı, herhangi bir tabela ve koruyucu önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı.

Aynı bölgede çobanlık yapan Muharrem Aksem’nın kuzeni 19 yaşındaki Muzaffer Aksem, her talimde kurşunların üzerlerinden geçtiğini söyledi. Atılan sis bombalarının kendilerini etkilediğini belirten Aksem, “Biz çobanlar o tarafa gidemiyoruz. Çobanlarımızın yanında silahlarını ateşleyip, etrafına sıkıyorlar. Bizlere buralardan gidin diyorlar. Dün yine biz o bölgedeydik, taramalı silahlarla, büyük silahlarla ateş ediyorlardı” dedi.

Bahaddin Demir adlı mahalle sakini ise, atış talimi yapılan yerde koruyucu önlem ve bilgilendirici tabela olmadığına dikkati çekti. Atış yapılan alanın atış için uygun olmadığını sözlerine ekleyen Demir, “Kaç defa karakolu arayarak kurşun geldiğini söyledik. Atış alanının dışına kurşunlar çıkıyor dedik. Karakol bize ‘Çekirdekleri bulun sonra gelelim’ dedi. Bizi öldükten sonra mı gelecekler? diye konuştu. Özel harekat polislerinin rast gele atış yaptığını dile getiren Demir, “Biz buraya gelmesini istemiyoruz. Dün birini öldürdüler diğer gün başka birini öldürürler. Bir tarafımız karayolu ve petrol diğer tarafta köydür. Alan dardır yani” dedi.

Aksem’in katledildiği yerde konuşan amcası Bakır Aksem ise yeğeninin cenazesinin parampaça olduğunu belirterek, “…Patlayıcı madde olabilir, silah olabilir. Halen orada patlamamış el bombası gibi maddeler var.” diye konuştu.

Öte yandan Urfa Valiliği ise cinayete dair yaptığı açıklamada, “Bir cismin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybettiği değerlendirilmektedir” şeklinde belirsiz ifadeler kullandı. Talim yapan özel harekat polislerinin 15:08’de atış alanından ayrıldıklarını iddia eden valilik açıklamasında, “Yapılan otopsi incelemesinde; maktulün vücudunda mermi giriş çıkışının bulunmadığı, vücudun değişik yerlerinde metal parçaları olduğu anlaşılmıştır. Bu verilerden hareketle, maktulün saat 17:30’dan sonraki bir saatte arazide bulmuş olabileceği bir cismin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybettiği değerlendirilmektedir. Olayla ilgili başlatılan kapsamlı adli ve idari soruşturma devam etmektedir” denildi.