Plastik Atığın Londra’dan Adana’ya Yolculuğu

Bloomberg Green’den Kit Chellel ve Wojciech Moskwa, Britanya’nın en büyük market zinciri Tesco’nun plastik atık geri dönüşüm projesinde, atıkların nereye gittiğini araştırdı. Tesco’nun topladığı plastik atıkların bir kısmının Londra’da başlayan uzun yolculuğunun Adana’da bir açık arazide sonlandığı görüldü.

Tesco, geçen yıl ülkenin her yerindeki şubelerinde müşterilerin plastik atıkları, atıştırma ve sebze paketlerini geri getirerek geri dönüşüme vermeleri çağrısında bulundu. Bloomberg Green, Tesco’nun geri dönüşüm projesinin yolculuğunu anlamak için üç farklı atığa küçük dijital takip cihazları yerleştirdi. Biri Tesco çantası, biri temiz sebze paketi ve biri atıştırmalık paketi olan takip cihazlı atıklar, Londra’daki Tesco mağazasına geri dönüştürülmek üzere verildi.

Bir sebze poşeti içindeki dijital takip cihazı Londra çevresinde dolaştıktan sonra sistemden kayboldu. Diğer iki cihazın bulunduğu atıklar önce İngiltere’nin doğu kıyısındaki Harwich Uluslararası Limanı’na geldi, burada gemilere yüklenerek Rotterdam’a ulaştı. Almanya’dan geçtikten sonra Polonya’ya vardı.

Polonya’nın Almanya sınırı yakınındaki Zielona Gora şehrinde duran kamyonlar burada atık işleme merkezi Eurokey’e ulaştı. Bloomberg’in haberine göre Eurokey, geri dönüşümü kendisi yapmayan bir aracı şirket olarak çalışıyor. Bu merkeze gelen atıklar ayrılarak başka alıcılara ulaştırılıyor. Plastik atıkların Avrupa’dan bu şehre gelmesinin sebebinin Polonya’da plastik atık bedelinin Britanya ve Almanya’ya göre çok daha düşük olması olduğu belirtiliyor.

Üçüncü Tesco plastik poşeti atığı ise yaklaşık iki aylık sessizliğin sonunda, Adana’da ortaya çıktı.

Bloomberg’den Adana’da plastik atığın bulunduğu tesisi ziyaret eden gazeteci, açık arazide biriktirilmiş atıklarla karşılaştı. Müdür olduğunu belirten bir kişinin gazetecinin yanına giderek IMO Plastik isimli geri dönüştürme şirketi olduklarını, Avrupa’dan gelen balyaların buraya getirildiğini anlattığı belirtildi.