Rusya ve Ukrayna’dan Uzlaşma Sinyalleri

Rusya’nın Ukrayna ‘ya başlattığı işgalde 18’inci gün geride kaldı. Kiev de dahil olmak üzere Rus birliklerinin Ukrayna kentlerine ilerleyişi sürerken iki taraftan peşpeşe uzlaşma mesajları geldi. Ukrayna’dan, müzakere görüşmelerine dair “Önümüzdeki günlerde Rusya ile görüşmelerden sonuç çıkabilir” açıklaması geldi. Ukrayna’nın ardından, Rusya’dan da benzer bir açıklama yapıldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak Rus basınına verdiği demeçte Moskova ve Kiev’in müzakerelerde uzlaşmaya yaklaştığını belirtti. Podolyak, “Karşılıklı hukuki formatlar belirlenir belirlenmez bir toplantı planlanacak. Görüşmelerin dördüncü turu. Yarın veya ertesi gün olabilir. Tüm sorunları ele aldık ve şu anda bunların hukuki formatları üzerinde çalışıyoruz” dedi. Podolyak, müzakerelerin sonucunun bir dizi küresel askeri ittifaka karşı endişeleri olan Rusya’nın almak istediği güvenlik garantilerini de dikkate alması gerektiğine vurgu yaparak, “Bu tür durumların tekrar yaşanmaması için bu çıkarları bir şekilde koruyan, Ukrayna’yı zarar görmekten koruyan tekliflerimiz var. Bir kez daha şunu vurgulamak istiyorum; Rus tarafı duruma artık çok daha olumlu bakıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın müzakere heyeti üyesi Leonid Slutsky ise görüşmelerin başlamasından bu yana Ukrayna ile somut ilerleme kaydettiklerini söyledi. TASS ajansının aktardığı habere göre Slutsky , iki heyet arasında yakın zamanda ortak bir pozisyonda uzlaşmanın mümkün olabileceğini belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, iki ülke arasındaki müzakerelerin çevrim içi olarak sürdüğünü ifade etti. Peskov, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını söyledi.