Yargıtay Kadın Cinayetini Gerekçelendirdi, Katili Ödüllendirdi: “Evlenmeyi Kabul Etseydi Öldürülmezdi”

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK), Hatice Kaçmaz’ı katleden Orhan Munis’in yargılanmasına dair davada indirim kararını onayladı. Gerekçe olarak ise, “Evlenme teklifini kabul etseydi cinayet işlenmeyebilirdi” denilerek katilin işlediği cinayet gerekçelendirildi. Karar, 5’e karşı, tamamı erkek 14 üyenin oyuyla alındı.

Şubat 2001’de Erzurum’da oturdukları evde yüksek sesle müzik dinleyen lise ikinci sınıf öğrencisi kardeşi Burhan Munis’i müziğin sesini kısmaması sebebiyle tartışarak sekiz yerinden bıçaklayarak katleden Orhan Munis, müebbet hapisle yargılandığı bu davadan da olaydan bir hafta önce askerlik görevini tamamladığını, tartışma sonrasında da kendisini kaybettiğini öne sürerek suçu ağır tahrik altında işlediği ve pişmanlık duyduğu gerekçesiyle 22 yıl ceza aldı ve 2001’de girdiği cezaevinden 13 yıl sonra 2014’te tahliye edildi.

Tahliye olduktan sonra Ankara’da yaşayan TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz ile tanışan katil Orhan Munis, Kaçmaz’a evlenme teklif etti. Hatice Kaçmaz da bu durumu arkadaşına söyleyince, arkadaşı internetten araştırma yaptı.  Orhan Munis’in cezaevi geçmişini öğrenen Kaçmaz, Munis’den uzaklaşmaya başladı ancak kendisini ısrarla arayan ve evlenmek isteyen adamdan kurtulamadı. Mahkeme ‘aşırı sevgiden kaynaklı cinayet‘ kararı vererek katile indirim yaptı. Katil Orhan Munis, Yargıtay’ın “tasarlayarak öldürme” yerine verdiği karar nedeniyle 6 yıl daha az hapiste kalacak.

Yargıtay, katile yaptığı indirim ve “…tutku derecesinde aşırı sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi…” yorumu nedeniyle tepki çeken gerekçeli kararında “Maktüle ve sanık herkesin bulunabileceği bir zamanda buluşmuşlar, tanık beyanlarından anlaşılacağı üzere aralarında tartışma olmamış, en azından tartışma olsa dahi bunu gören tanık bulunmamış, maktüle ile ayrılmayı hiç aklından geçirmeyen, tersine maktüle ile bir an evvel evlenmeyi arzulayan sanık, maktülenin evlenme isteğini bir türlü kabul etmemesi, ayrılma düşüncesini kendisine hissettirip açıklaması sonucu içindeki tutku derecesinde aşırı sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi ve ruh hali üzerinde yarattığı hiddetle yanına bıçak alarak maktüle ile her zaman buluştukları parka gitmiş ve o hiddetin sonucu olarak maktüleye bıçak darbelerini vurmuştur. Duygusal çöküntü ve hiddetin maktüledeki bıçak sayısı ile ortaya çıktığı, hiddetin sanığın soğukkanlı düşünme ve hareket etmesini engellediği, dolayısı ile olayda tasarlamadan söz etmenin mümkün bulunmadığı, sanığın eyleminin kasten öldürme suçunu oluşturduğu hukuki ve vicdani kanaatine varılmakla sanığın müsnet suçtan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına” ifadelerine yer verdi.

Katledilen Hatice Kaçmaz’ın ailesinin, katilin “tasarlayarak öldürme” suçundan mahkûm olması gerektiğini talep eden başvurusu ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edildi. Başsavcılık, dosyanın bozulmasını ve sanığın tasarlayarak adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmesi gerektiğini belirtti.

Yargıtay Başsavcılığı, bozma talebinde “Sanık, suçta kullandığı bıçağı adak kurbanı kesimi nedeniyle temin ettiğini söylemiş, ancak üzerinden çıkan para sadece 7 liradır. Sanığın üzerinden kurbanlık parasını karşılayacak nitelikte bir para çıkmadı. Hatice Kaçmaz, ne olur ne olmaz düşüncesiyle sanıkla yaptığı bir kısım telefon görüşmelerini hayatından endişe duyarak kayıt altına almış. Sanık, bindiği takside belinden çıkardığı bıçağı ayakkabı bağcığıyla bağlayıp çorabının içine saklamış Orhan Munis’in, Hatice Kaçmaz’ın yaşam hakkını ortadan kaldırmaya yönelik eylemde bulunmaya sebatla ve koşulsuz olarak karar verdiği; olayı düşünüp planladığı suçu işlemeden önce makul bir süre geçmesine ve ulaştığı ruhi sükunete rağmen bu kararından vazgeçmeyip, sebat ve ısrarla fiilini icraya başladığı; kurguladığı kasten öldürme fiilini, belirlenmiş kurgu dahilinde icra ettiği sabit olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Ancak T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Başsavcılığı’nın katile ‘tasarlayarak öldürme‘ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi yönündeki tebliğnamesini reddetti ve verilen indirimli cezayı yerinde buldu.

Katile daha önce kardeşini katletmesi ve sadece 13 yılda tahliye olması, kurban kesmeye gideceği için yanına bıçak aldığını iddia etmesine rağmen cebinden 7 lira çıkması da Yargıtay üyelerine ‘tasarlayarak öldürme‘ tespiti için yeterli olmadı. Kurul, Kaçmaz’la parkta buluşmaya gelirken bileğine 19,9 cm’lik bıçak bağlayan katilin ‘anlık hiddetle‘ cinayeti işlediğini savundu.