ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Kongresi’ne, Ankara’ya yapılacak f-16 satışı ve modernizasyonu içerikli bir mektup gönderildi. Amerika’nın Sesi (VOA) ve Reuters kaynaklı habere göre mektupta, bu konuda verilecek olumlu bir kararın “Biden yönetiminin ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağı ve NATO’nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığı” görüşlerine yer verildi.

“Türkiye-ABD ilişkileri gergin ama Türkiye S-400 alımından dolayı F-35 programından çıkartılarak gereken bedeli ödedi” ifadelerinin yer verildiği mektupta  Türkiye ile ABD arasındaki gergin ilişkiler kabul edilirken; Ankara’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin ve NATO müttefikliği marjındaki ilişkilerin altı çiziliyor.

Satış ve modernizasyon için herhangi bir güvence sunmayan mektupta, “…Önerilen satış, Dışişleri Bakanlığı’nın onaylaması halinde Kongre’den bir bildirim gerektirecektir” ifadeleri yer alıyor.

Öte yandan Washington’dan, Ankara’ya dönük bu “olumlu adımın” yanı sıra bir de uyarı içerikli bir açıklama geldi. DW Türkçe’den Gülsen Solaker’in haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile bir araya geldi. ABD Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Marisa Lago da iki ülkenin ekonomik ve ticari boyutundaki işbirliğini geliştirmek üzere dün ve bugün Ankara’da temaslarda bulundu. Bu görüşmeler sonrası ABD’den  “Ankara Rus oligarkların kirli parası için havuz olmamaya dikkat etmeli” mesajı geldi.  DW Türkçe’nin sorusunu yanıtlayan  Büyükelçilik Sözcüsü Julie Eadeh, bu ifadeleri teyit etti.