İş cinayetleriyle sürekli gündeme gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında çalışan işçiler, maaşlarının ödenmemesi üzerine bir kez daha iş bıraktı. İşçiler, fazla mesaiye zorlandıklarını, çıkış merdivenlerinin güvenlik tarafından kapatıldığını aktardı.

Mersin’de bulunan Akkuyu NGS’de işçilere 3 aydır maaşları ödenmiyor. Aydıner İnşaat AŞ adlı taşeron firma bünyesinde çalışan binden fazla işçi bir kez daha iş bıraktı. Akkuyu NGS inşaatında daha önce de işçiler şubat ve mart ayında iş bırakmışlardı.

Güvenlik çıkış merdivenini kapattı

Bir yıla yakındır santral inşaatında çalışan bir işçi, Evrensel Gazetesi’ne şunları söyledi: “Sabah 8’de işbaşı yapıp akşam 6’da bırakıyoruz. Bir saat yemek molasını çıkınca 9 saat yapıyor. Şirket bizi 9 saat çalıştırıp 8 saat parası ödüyor. O bir saati fazla mesaiye saymıyor. Geçen hafta da mesai bitmesine rağmen işçileri ‘fazla mesai yapacaksınız’ diyerek kuyunun inşaatından çıkarmadılar, güvenlikçiler çıkış merdivenini kapatıp çıkışları engellediler. Bazen normal mesai sonrası akşam 9’a kadar çalışıyoruz. Bunlar da eksik yatırılıyor. Kaynakçı, kalıpçı, demirciler 6 ila 6 bin 500 arasında maaş alıyorlar. Maaşı düşük yatan da var, fazla mesai ücreti eksik yatan da. O nedenle iş durdurduk.”

1200 işçinin çalıştığı taşeron şirkette 150-200 formen olduğunu söyleyen işçi, “Burada formenler var. Her işçi formenle anlaşıp işbaşı yapıyor. İşçiler formenlere bağlı olarak çalışıyor. Her işçi grubunun başında bir ustabaşı var. Formenler işi ustabaşına veriyor ve gelip gidip işin yapılıp yapılmadığını kontrol ediyorlar. Burada sadece iş durdurunca sizi dinliyorlar yoksa başka türlü kimse sizi duymaz” dedi.

Şirket: “Binlerce işçinin katıldığı iş bırakma eylemi gerçek değil”

Evrensel’e avukat aracılığı ile ulaşan Aydıner İnşaat AŞ adlı taşeron şirket ise binin üzerinde işçinin katıldığı iş bırakma eyleminin yapılmadığını, ücretlerle ilgili de bir sorunun olmadığını öne sürdü.