Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapıldı. İlk turda adaylar seçilmek için yeterli oy olan %50 çoğunluğa ulaşamadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yüzde 28,1’sini alarak seçimin ilk turundan birinci çıktı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Le Pen de yüzde 23,3 ile ikinci sırada yer aldı. Böylece 2017’deki cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur sonucu tekrarlanmış oldu. Solcu “Boyun Eğmeyen Fransa” lideri Jean-Luc Melenchon yüzde 20,1, aşırı sağcı Eric Zemmour yüzde 7,2 oy aldı.

İlk tur seçimin resmi sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan’da açıklanacak. 24 Nisan’daki ikinci turda kazanan aday, 13 Mayıs’a kadar görevini devralacak.

Resmi kaynakların açıklamasına göre, 2002’den bu yana katılımın en düşük olduğu seçim olduğu belirtildi. Fransa İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre; saat 12’de yüzde 25,48 olarak açıklanan katılım oranı saat 17’de ancak yüzde 65’e çıkmıştı. Covid-19 salgını ile Ukrayna savaşının ekonomi üzerindeki yıkıcı etkileri yüzünden yeniden gündeme gelen enflasyon, alım gücündeki düşüş, istihdam, işsizlik, gelecek kaygısı ve göçmen sorununun, seçime katılım oranındaki düşüşe etki eden faktörler olduğu düşünülüyor. Kamuoyu yoklamaları araştırma şirketi Eleba’nın yaptığı ankete göre seçmenlerin yüzde 26,5 oranının 24 Nisan’daki ikinci turda sandığa gitmeyeceği tahmin ediliyor.