Son süreçte birçok direnişi birlikte başlatan ve kazanımla sonuçlandıran İnşaat İş Sendikası ve DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, bu kez de “Umudu büyütüyoruz!” şiarıyla dayanışma konseri için bir araya geliyor. Deniz Gider(İnşaat İş) ve Nihat Demir(Dev Yapı-İş ) gerçekleştirilecek olan etkinliği ve genel süreçi Yeni Yaşam Gazetesi’nden Reyhan Hacıoğlu ile konuştular.

Örgütlenmenin en zor olduğu ve yine iş cinayetlerinin en çok yaşandığı inşaat sektöründe iki sendika uzun süredir alanda eylem birliği yaparak birçok direnişi birlikte örgütledi. Sendikalar şimdi ise 1 Mayıs öncesi dayanışma gecesi düzenleyerek, “söz değil, eylem değil bu kez dayanışmak için bir aradayız” diyor.

15 Nisan’da Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde saat 20:00’da, Mikail Aslan, Apolas Lermi, Nuray Balık’ın katılacağı konser için Dev Yapı-İş Genel sekreteri Nihat Demir ve İnşaat İş örgütlenme sorumlularından Deniz Gider katılım çağrısı yaptı.

Düzenledikleri etkinliğe dair konuşan Demir, “Her örgütlenme başka bir örgütlenmeyi önümüze koydu” diyerek konser fikrinin böyle ortaya çıktığını belirtti. Birlikte yürüttükleri eylem sürecine de değinen Demir, “Büyük firmalar var, taşeronlar var. Ama yaptığımız her etkinlik grev, her eylem gerçekten farklı bir şey doğurdu. İşçiler artık kendi haklarını öğrendi, sorgulamaya başladı kendi içerisinde” dedi.

Newroz’un güçlü geçmesinde artan yoksulluk, ağırlaşan tecrit ve özgürlük isteminin etkisi olduğunu belirten Demir şunları söyledi: “İnşaat işçileriyle dayanışma gecesidir. Unutulan bir iş koludur. Nazi kapmları gibi ulaşmak mümkün değil bazen cenazeye ulaşmak bile. Çünkü orada ciddi bir sermaye var. Ve yaşananları saklıyor. Bu duyarlılığı sağlamak açısından da aslında bu ihtiyaç oldu. Bu anlamda bize de topluma da, sınıfa da bir güç vereceğini, iyi olacağını düşünüyoruz. O yüzden bütün sevdiklerimizi, bütün toplumdaki dinamikleri, bizimle birlikte sokakta emeği sömürülen bütün işleri, sokakta olan bütün insanları, arkadaşlarımızı bu etkinliğe, dayanışmaya davet ediyoruz.”

Gider, ise öncelikle yaşanan süreci değerlendirerek, “2021’den 2022’ye geçerken yaşam pahalılığı, belirlenen asgari ücret cüzi olunca bugün bize bir kez daha, daha radikal davranmamız gerektiğine dair birçok işaret vardı. Bugün işçi sınıfı için sendikacılık yapan sendikalar, sarılardan bahsetmiyorum, bunu çok daha belirgin görüyor. 2022’ye girdiğimizde bize birçok noktada işçi direnişleri kendiliğinden patlak verdi. Kuryeler, depo işçileri, çorap işçileri vs vs ve sonradan oraya sendikaların müdahale ettiği ve orayı örgülü bir hale dönüştürdüğü ile ilgili” dedi. Gider, “Kazandık, kazanmadık hepsini bizim olarak görüyoruz. Ve bugün de biz bu finans merkezinde Dev Yapı İş sendikamızla bizim dertlerimiz madem ortak, gelin beraber yapalım dedik. İki sendikanın o alanda verdiği mücadelede ne İnşaat işin adına yazılsın ne de Dev Yapı İş’in adına. İşçi sınıfının mücadelesinde bu lazımsa bunu yapacağız dedik. Ve şimdi de önümüze böyle bir süreç ekledik” dedi.