Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim 2018’de öldürülmesinin ardından, Ankara’nın davayı Riyad’a devretme kararına küresel medyada tepkiler devam ediyor.

ABD merkezli Associated Press (AP) kararın Ankara-Riyad hattında ilişkileri onaracağı yorumu yaparken Ortadoğu haberlerine yer veren İngiltere merkezli Middle East Eye (MEE) ise Türkiye kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Riyad’ın Ankara’ya ABD’de görülen Kaşıkçı davasının kapatılması yönünde de baskı yaptığı bilgisini paylaştı.

AP haberinde  söz konusu kararın, Türkiye ve Suudi Arabistan’da yeni bir dönem açacağına işaret edildi. Yazıda, Ankara’nın Riyad’la sorunlu ilişkisini onarmaya çalıştığı belirtilerek iki devlet arasındaki gerginlik başlıkları hatırlatıldı. Ankara’nın, Arap Ayaklanmaları sürecinin (Tunus ve Mısır’da İhvan bağlantılı hareketleri iktidara taşımasının) ardından Suudi Arabistan ‘ın “terör grubu” ilan ettiği İhvan’a desteği nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin sarsıldığı belirtilen yazıda, “Karar, anlaşmazlıkların çözümünün yolunu açacak” yorumu yapıldı.

Middle East Eye ise, Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye davayı kapatması için baskı yaptığı bilgisini verdi. Haberde, siteye konuşan üç kaynağın Riyad’ın Ankara’ya “ABD’deki davadan da kurtulmak için baskı yaptığı” yönünde görüş verdiği kaydedildi. Habere göre, ABD’de Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ve ABD merkezli Democracy for the Arab World Now (DAWN) grubunun girişimleriyle Suudi yetkililere açılan davayla ilgili Türkiye’den bir yetkili MEE’ye açıklama yaptı. İsmi verilmeyen yetkili, “Ankara’nın ABD’deki davaya müdahale edemeyeceği, ayrıca Türkiye’nin dışındaki davalarla ilgili Suudi yetkililerle de herhangi bir görüşme yapılmadığı” bilgisini verdi.

Öte yandan Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Ankara’nın Kaşıkçı kararını,  ‘Alınan karar siyasi bir karardır. Hukuki sürece aykırıdır.” diye yorumladı. Cengiz’in avukatı Gökmen Başpınar, karara itiraz edeceklerini belirtti. Hatice Cengiz’in cinayet işlendikten sonra kendisinden “Cemal, Bir şey olursa da hemen Yasin Aktay ve Türk Arap Medya Derneği’ne haber verirsin’ dedi” şeklinde bahsettiği Yasin Aktay da karara dair yorum yaptı. Kaşıkçı’nın arkadaşı olan ve AKP’nin İhvan’a yakınlığı ile bilinen Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay “Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum. 4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorum. Çok üzgünüm. Belki de benim bilmediğim bir şeyler vardır” diye konuştu.