Katar: “Dünya Kupası’nda Gökkuşağı Bayraklarını Toplatabiliriz”

Önümüzdeki 21 Kasım – 18 Aralık tarihleri arasında FİFA 2022 (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar, turnuvada alacağı “güvenlik önlemlerini” açıklarken, LGBTQ+ gruplarınca kullanılan gökkuşağı bayraklarının “taraftarları korumak” adı altında toplatılabileceğini belirtti.

Katar Emniyet ve Güvenlik Operasyonlar Komitesi Başkanı Tümgeneral Abdülaziz El Ensari’nin açıklamasında ayrıca, Türkiye’nin de “güvenlik önlemleri” adı altında üç bin polis göndereceğini ifade etti. AP haber ajansına konuşan Ensari, gökkuşağı bayrağına dair, “Eğer bir taraftar gökkuşağı bayrağı taşımak isterse ve ben onu elinden almışsam bu ben o kişiyi aşağılamak istediğimden değil, onu korumak için alırım” şeklinde ifadeler sarf etti. Ensari “Bütün insanların davranışını garantileyemem ve o kişiye ‘Lütfen bu noktada bu bayrağı taşımanın gereği yok derim’ diye konuştu.

FIFA sosyal sorumluluk ve eğitim başkanı Joyce Cook 2020’deki bir mülakatta gökkuşağı bayrakları, tşörtlerinin stadyumlarda kabul göreceğinş belirterek “Bunun bizim yaklaşımımız olduğunu anlamalaını isterim” demişti.

Dünya Kupası İcra Direktörü Nasır Al-Khater de FIFA kuralları gereğince gökkuşağı bayraklarına “saygı göstereceklerini” belirtmişti. Katar’ın Dünya Kupası yönetimi FIFA’ya LGBTQ haklarını destekleyen işaretlerin kaldırılmayacağını açıklamıştı.

Katar’da geçtiğimiz yıl gökkuşağı renklerindeki çocuk oyuncaklarına ‘İslami değerlere aykırı’ olduğu gerekçesiyle el konulmuştu.