Macaristan’da Orban Bir Kez Daha Kazandı

Macaristan’da dün gerçekleşen genel seçimleri Başbakan Viktor Orban liderliğindeki Fidesz-KDNP koalisyonu büyük farkla kazandı. Altı partinin oluşturduğu muhalefetin büyük hayal kırıklığı yaşadığı seçimlerde sağ-popülist Orban’ın partisi Fidesz’in (Macar Yurttaş Birliği) Hristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) ile kurduğu koalisyon oyların yüzde 57’sini aldı.

Macaristan Ulusal Seçim Ofisinin (NVI) açıkladığı verilere göre, Demokratik Koalisyonu (DK), Jobbik, Momentum, Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP), Macaristan Yeşiller Partisi (LMP) ve Macaristan için Diyalog Partisi’nin (PM) oluşturduğu “Macaristan için Birlik” adlı altılı muhalefet bloğu yüzde 31’de kaldı. Bizim Vatanımız Hareketi (Mi Hazank) adlı aşırı sağcı oluşum ise %6 ile Macaristan Ulusal Meclisi’ne girdi. Toplamda 56 sandalye kazanan muhalefet ittifakı, partilerin blok halinde katılmadıkları 2018 genel seçimlerinde aldıkları oy toplamının altında kaldı.

Sonuçların açıklanması sonrası konuşan Viktor Orban “Sanırım bu akşamki kadar güçlü hiç olmamıştık. 2010, 2014 ve 2018’de kazandık. Ve bu yıl muhalefet bize karşı birlik oldu. Bize karşı olan tüm bu güçlerle savaşmalıyız. Savaşmamız gerekenler içeride ‘sol’, yurtdışında ‘uluslararası sol’, Brüksel bürokratları, Soros imparatorluğunun tüm finans kurumları, uluslararası medya ve hatta Ukrayna Cumhurbaşkanı” şeklinde ifadeler kullandı.