8 Ocak 1996’da İstanbul’da, hapishane katliamında yaşamını yitiren bir devrimcinin cenaze töreninde haber takibi yaparken polis tarafından katledilen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe anısına düzenlenen ödüller 25. kez dağıtıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anılarını yaşatmak, genç gazetecileri gerçekleri esas alan bir habercilik konusunda özendirmek amacıyla ilki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin 25’incisi Beşiktaş’ta bulunan Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’nin de katıldığı törende, ilk olarak Metin Göktepe’nin takip ettiği haberlerin ve takip ettiği sırada objektiflere takılan görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Ardından yapılan açılış konuşmasının ardından ressam Mahmut Yıldız, çizdiği Metin Göktepe’nin resmini, Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’ye hediye etti.

Törende ilk olarak yerel gazetecilik dalındaki ödüller verildi. “Yetkililer kanal yaptı, suyu unuttu” başlıklı haberle yerel gazetecilik alanında ödül alan Ömer Karakuş’un ödülünü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Sibel Güneş verdi. Ödülü aldıktan sonra konuşan Karakuş, Göktepe’nin gazeteciler için çok önemli olduğunu, onu var oldukları sürece unutmayacaklarına vurgu yaptı.

Fotoğraf ödülünü ise Hasan Doğan “Migros Direnişi” isimli fotoğrafıyla aldı. Doğan, şehir dışında olduğundan dolayı ödül törenine katılamadı. Ödülü Doğan adına gazeteci Murat Uysal aldı. Doğan’ın ödülünü TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş verdi. Doğan gönderdiği mesajda, ödülünü Migros direnişçilerine adadığını belirtti.

Görüntülü Haber Jüri Özel ödülünü Artı TV muhabiri Meral Danyıldız “Sosyal medyada ‘böbrek’ pazarı” başlıklı haberiyle aldı. Ödülü gazeteci Şenay Aydemir verdi. Ödülü alan Danyıldız, ekonomik kriz nedeniyle halkın yaşadığı sorunları yansıtmaya çalıştığını belirtti. Dayyıldız, ödülünü geçinemeyenlere adadı. Görüntülü Haber ödülünü ise Gazete Duvar gazetesi muhabiri Serkan Alan’ın 10 Ekim 2015 Ankara Gar Katliamı’ndan yaralı kurtulan ve iki yıl yoğun bakımda kalan Cihan Andiç ile yaptığı “Cihan Andiç: Türkiye’ye barış gelsin” başlıklı röportaj-haberiyle aldı. Ödülü alan Alan, Metin Göktepe’nin yolundan yürüdüğünü belirterek, bu yürüyüşünü sürdüreceğinin altını çizdi. Alan ödülünü barışa ve barış için mücadele edenlere adadı.

Yazılı Haber Jüri Özel ödülünü Jinnews muhabiri Şehriban Aslan “Bakanlık zırhlı araç ile katledilen yurttaşın ailesinden tazminat istedi” başlıklı haberiyle aldı. Ödülü Disk Basın-iş Başkanı Faruk Eren verdi. Küçük yaşından itibaren Metin Göktepe’nin haberlerini duyduğunu söyleyen Aslan, ödülü aldığı için çok mutlu olduğunu belirtti. Aslan, “Kürt kentlerinde zırhlı araç katliamları çok fazla gerçekleşiyor. Failleri yargılamak yerine ailelere davalar açılıyor. Fikri Demirbaş ailesine 250 bin Euro’luk dava açıldı. Efe’nin faili beraat ettirildi. Bu ödülü başta Fikri Demirbaş’la beraberinde katledilenlere, Efe Tektekin ve diğer katledilenlere adıyorum” dedi.

Yazılı Haber ödülünü ise Mezopotamya Ajansı muhabiri Arjin Dilek Öncel “Amara Dwla’ nın duyulmayan çığlıkları” başlıklı haberiyle aldı. Ödülü Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe verdi. Ödülü baskılara rağmen gerçekleri halka ulaştıran çalışma arkadaşları adına aldığını söyleyen Öncel, ödülünü bölge kentlerinde katledilen çocuklara adadığını ifade etti. Öncel, “Tutuklu olan gazeteci arkadaşlarıma buradan selam gönderiyorum. Bu haberler bizi çok üzüyor. Çocuklar zırhlı araçlarla ya da yatağında uyurken katlediliyor” dedi.