Milas’ta “Zeytinime Dokunma” Mitingi Gerçekleştirildi

Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından yaşanacak talan ve zeytin katliamına karşı Muğla’nın Milas ilçesinde yüzlerce kişi “Zeytin hayattır, zeytinime dokunma” diyerek miting gerçekleştirdi.

Milas Kent Konseyinin çağrısıyla Milas merkezindeki Atapark Meydanı’nda toplanan protestocular, ilçe içinde bir de yürüyüş yaptı. “Kömürsüz Muğla için”, “Zeytin, umut, yaşam, emek, sevgi ve barış demektir”, “Zeytin mirasımızdır”, “Akbelen için adalet” ve “Zeytin tane tane damla damla sağlıktır” pankartlarının taşındığı yürüyüş boyunca sık sık “Zeytinime dokunma huzurumu kaçırma”, “Madenlere inat yaşasın hayat” ve “Su, hava, toprak temel haktır hak” sloganları atıldı. Mitinge Milaslı zeytin üreticileri, Akbelen Ormanı için mücadele eden İkizköylülerin yanı sıra Muğla’nın ilçeleri, İzmir, Denizli ve Aydın’dan yüzlerce kişi katıldı. Mitinge katılanlar, maden, termik santral ve taş ocaklarına karşı zeytini koruyacaklarını belirttiler.

Mitingde ilk konuşmayı Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar yaptı. Madencilik faaliyetleri için zeytin ağaçlarının idam fermanının imzalandığını belirten Üçpınar, “Oysa ki 1936’da yürürlüğe giren kanunda zeytinlik alanlara yakın bölgelerde zeytinyağı fabrikası hariç işletme yapılamaz. 1 Mart’ta çıkarılan yönetmelik Zeytin Kanunu’na aykırıdır ve hiç bir yönetmelik kanunlardan üstün olamaz. Fakat yönetmeliğin çıkarılmasının hemen ardından Yeniköy-Kemerköy Enerji Şirketi Akbelen Ormanı’na girip zeytinleri sökmüştür. Ama İkizköylüler iş makinelerinin önüne geçip daha fazla ağaç sökümüne engel oldu. Bunlar bile ne kadar keyfi bir yönetmelik olduğunu gösteriyor. Biz zeytinlerimizi vermeyeceğiz” dedi.

Ardından konuşma yapmak için sahneye çıkan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, konuşma yaptığı sırada mitinge katılanlar arkasını dönerek, Tokat’ı protesto etti. Protesto üzerine konuşmasını kısa tutan Tokat, zeytinlikleri talana açan yönetmeliğe karşı mücadele edeceği sözünü verdi. Milas Belediyesi’ne Ağaoğlu’na inşaat ruhsatı verdiği, Akbelen’de ağaçları kesmek isteyen Limak ile zeytin festivali düzenlediği için tepki gösterilmişti.