Moto-Kuryeler: “Müşteri Yorumları Bizi Ölüme Götürüyor”

Pandemi ile birlikte iş yoğunluğu ve artan emek sömürüsü, son aylarda da yüksrk enflasyon karşısındaki düşük ücret artışlarına karşı gösterdikleri direnişlerle gündeme gelen moto-kuryeler, ‘Sipariş adisyonlarına yazılan müşteri notlarındaki birbirinden saygısızca yorumlar, bizleri ölüme götürüyor.’ diye konuştular.

Gazete Duvar’dan Seçkin Sağlam’ın haberinde, moto-kuryeler, “Hızlı” taleplerine, “katil” dedikleri, yol kenarlarındaki bariyerlere ve bazı araç sürücülerine yönelik tepkilerini dile getirdiler. Mesleklerini yaparken yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştiren moto-kuryeler, mesleğin oldukça tehlikeli olduğuna dikka çektiler.

1915 Çanakkale Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Settar Yurdakul’un okuduğu basın açıklamasında, “Sadece pandemiden itibaren 300’ü aşkın ölümlü kazanın, binlerce yaralanmalı ve felç gibi durumların yaşandığını biliyoruz. Henüz bir hafta önce 17 yaşında bir genç kardeşimizi daha kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Motokurye mesleğinin sınıflandırılması, bir meslek sınıfına girmesi, mesleki kodumuzun bizlere verilmesi ve tehlikeli meslekler sınıfına girmek istiyoruz. Her ehliyet alanın çalışmasının veya ehliyetsiz çalıştırılmaların artık sona ermesini, bir an önce mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale gelmesi istiyoruz. P1 yetki belgesi artık zorunlu hale gelmelidir” ifadelerine yer verildi.

“Bizler artık yollarda ölmek istemiyoruz” diyen Yurdukal, “Evimizden çıkarken ‘acaba bugün geri dönebilir miyiz?’ diye düşünceye dalmak istemiyoruz. Bizler bu mesleğin ve içinde barındırdığı tehlikelerin farkında olunması ve tehlikeli bir iş yaptığımızın artık görülmesini istiyoruz” diye konuştu.

Hız baskısının arttığına, kurumsal şirketlerin kendilerini puanlama usulü ile çalıştırdıklarını dikkat çeken Yurdakul sözlerini, “Bizler köle olarak kullanılmak istemiyoruz. Sipariş adisyonlarına yazılan müşteri notlarındaki birbirinden saygısızca, insanı ölüme götüren yorumların yapılması ve bunun sırf komik bir şeymiş gibi paylaşılıp, beğeni alınması ve birçok insanı da buradan teşvik edilmesini kabul etmiyoruz. Bunun arka planında birçok meslektaşımızın, sırf bu nedenlerden dolayı baskı gördüğü ve kaza yapıp öldüğü bir yaşamı istemiyoruz. Bizler insanız ve insan gibi çalışmak, bir hiç uğruna ölmek istemiyoruz” diye tamamladı.