Ocak ayında devlet ve enerji şirketleri işbirliğinde elektriğe gelen yüksek zamlar sonrası bir ay içinde ikinci defa elektriği kesilen ve oyunlarını ışıksız bir şekilde sürdüren Moda Sahnesi, kendilerinin özel ticari bir tiyatro değil “özerk kamusal tiyatro” olduklarını belirterek elektriklerini açacaklarını duyurdu.

Moda Sahnesi gelen yüksek elektrik faturalarının ardından ödeme yapamamış ve 10 Mart’ta elektrikleri kesilmişti. Aynı gün elektriği yeniden açılan sahnenin elektriği beş gün önce yeniden kesildi. Moda Sahnesi adına açıklamalarda bulunan Kemal Aydoğan, binlerce liralık faturaları ödeyemeyeceklerini belirtmişti. Tiyatro oyunları, beş gündür ışıldak kullanılarak seyirciyle buluşturuluyordu.

Moda Sahnesi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, oyunlarını bir süredir elektriksiz bir şekilde “ışıldakla” sürdürdükleri ve bugünden itibaren saati kendilerinin açacakları vurgulanarak, “Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz bu süreci artık sonlandırıyoruz çünkü oyunlarımızın estetik açıdan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artık enerji hakkımızı kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz. Hakkımız olan ama gasp edilen elektrik enerjisini kullanmak için yeteri kadar bekledik. Bu süre zarfında ne Kültür Bakanlığı, ne yerel yönetimler, ne de Sabancı Holding problemi çözmek için bizimle temas kurdu. Soruna çözüm getirmek gerekiyordu biz de çözüm getirdik ve çözdük...” denildi.

Açıklama metninin kalanı şöyle:

“Elektrik faturasını illa ki Moda Sahnesi’nin ödemesi isteniyorsa aralık ayı faturası bedeli üzerinden şubat ve mart ayları için toplam 14 bin TL ödemek isteriz. Bu miktar Sabancı Holding için de uygunsa IBAN numaralarını göndermeleri halinde parayı hesaplarına yatırabiliriz.

Moda Sahnesi, özel ticari bir tiyatro değil, ‘ÖZERK KAMUSAL TİYATRODUR.’ Moda Sahnesi’nin şirket statüsünde olması, Türkiye’nin tiyatro tanımı konusundaki eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve bu da bir mevzuat problemidir. Yetkililer mevzuatı çok uzun süredir değiştirmeye yanaşmıyorlar. Bunun değişik sebepleri olabilir. Ancak bundan böyle yetkileri bekleyecek sabrımız kalmadı. Yetkililer bir an önce özel tiyatroların statüsünü, ticari olandan çıkarıp kamusal olarak kabul edilecek modeli devreye sokmalıdırlar.”