Roger Waters Nûdem Durak için Geliyor

Britanya’lı rock müzik grubu Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters Türkiye’ye geliyor. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Waters, Kürtçe şarkı söylediği için tutuklanan sanatçı Nûdem Durak’a gitarını hediye ederek ona ve onun gibi, dili/kültürü üzerinden devletin baskısına uğrayanlarla dayanışma gösterecek.

Tutsaklık sürecinde kemik erimesi hastalığı yaşayan ve ses tellerine ciddi zararları olan Graves (zehirli guatr) hastalığına yakalanarak sesini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Nûdem’in serbest bırakılması için Pink Floyd üyesi Roger Waters, ABD’li oyuncu, yapımcı ve yazar John Kusack, oyuncu Mark Ruffalo, filozof Angela Davis gibi dünyaca ünlü isimler çağrıda bulunmuştu. Noam Chomsky de, Nûdem’e verilen cezanın ağır bir adaletsizlik olduğunu belirten bir mesaj yayınlamıştı. Sosyal medyada da Nûdem Durak’la dayanışma için açılmış hesaplar bulunuyor.

Nûdem için “Free Nûdem Durak-Nudem İçin Adalet” kampanyası yürüten komite üyesi ve Nûdem Durak’ın kardeşi Firdevs Durak, “O bizim kız kardeşimiz” diyen Waters’ın, Durak’a hapishanede müzik aletleri sağlanmamasının kabul edilemez olduğunu belirttiğini aktardı. Ancak hapishane idaresi gitarı içeri almadı. Bunun üzerine Waters, dünyaca ünlü birçok sanatçıya imzalatacağı bir gitarı önümüzdeki günlerde Durak üzerindeki adaletsizliğe dikkat çekmek bizzat kendisi getirecek.

Nûdem’in çocukluğundan bu yana müzik aşkının olduğunu söyleyen kız kardeşi Firdevs Durak da politik müzik yaptığı için tutsak edilen kardeşi için adalet talep etti. Durak, “Bir insanın bestelerindeki sözler ve müziği ürettiği ortam gerekçe gösterilerek cezalandırılması muhalif müziğe karşı bir tahammülsüzlüktür. Nûdem müziği toplum için yapıyor. Ve elbette ki bulunduğumuz coğrafyada müziğin politik olması gerektiğini düşünüyor” dedi.  

Durak için yapılan serbest bırakılma çağrılarına ve dayanışma mesajlarına dikkat çeken Firdevs Durak, “Son dönemde kampanya kapsamında verilen destekler bizlere de Nûdem’e de moral oldu. Nûdem’in de uluslararası destekten haberi var” diyerek, dayanışma gösteren herkese teşekkür ettiklerini söyledi.

Nûdem Durak’a, hakkında açılan iki ayrı davadan 19 yıl hapis cezası verilmişti.