Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 50. yılında mezarları başında anıldı

12 Mart cuntası tarafından idam edilen THKO’nun kurucuları Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için binlerce kişi Ankara’da Karşıyaka mezarlığında anma gerçekleştirdi. Emek Partisi, Emek Gençliği, HDP, CHP, Sol Parti, TKP, Halkevleri, TİP, SYKP, Yeşil Sol Parti, DGB, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Devrimci 78’liler Federasyonu, Ankara 68’liler, Ankara 78’liler Girişimi, İHD, KESK, DİSK, TMMOB, Ankara Dersimliler Derneği, Kızılırmak Dernekler Federasyonu, Mülkiyeliler Birliği tarafından yapılan ortak anmada, “Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarına”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “İş, bilim, özgürlük” sloganları atıldı, fotoğraflar ve karanfiller taşındı. Polis, kürsü için platform kurulmasına izin vermedi.  

Anmaya EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yaşamını yitiren Deniz’lerin avukatı ve devrimci hukukçu Halit Çelenk’in kızı Serpil Çelenk Güvenç ve damadı TMMOB eski Başkanı Kaya Güvenç de katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü, şunları söyledi:

“Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, kendi kurtuluşlarını emekçi halkın kurtuluşuyla birleştirdiler. Halkların ve emekçilerin çıkarlarından başka çıkar gözetmediler. 6 Mayıs 1972’de faşist cunta eliyle katledildiler. İdamlarıyla mücadelenin önünün kesilmek, halka korku salınmak istendi. Ama mücadele sürdü, binlerce Deniz, Yusuf ve Hüseyin doğdu. 3 fidan halkın bağrında, bağımsız ve demokratik bir Türkiye mücadelesinde yaşamaya devam ederken onları katledenler lanetle anılıyor”

Çalışma ve yaşam koşulları baskı ve sömürüyle ağırlaştırıldığını söyleyen Köklü, şöyle devam etti: “Bütün bu saldırılara rağmen işçi ve emekçiler, emek ve demokrasi güçleri kendilerine dayatılan bu koşulları reddediyor. Biz biliyoruz ki, bugüne kadar olduğu gibi bugün de Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i anmak, onların mücadelesini yükseltmekten geçmektedir. Yaşamlarını fedakarca halkın ortak çıkarları için mücadeleye adayan üç yiğit devrimci en iyi böyle anılabilir.”

Kaynak: Evrensel