Demirtaş’tan 2015’teki  Erdoğan-Bahçeli Anlaşması İddiası

IŞİD’in 2014’te Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim’de gerçekleşen eylemler nedeniyle açılan davanın 13. duruşması görüldü. Sincan Hapishanesi Kampüsü salonunda yapılan duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası siyasi gelişmelere dair önemli iddialarda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Demirtaş, davanın siyasi iktidarın güdümündeki hukuksuzluğunu “Sadece kayda geçiriyoruz. Mütalaanın kendisi hukuksuzlukta nasıl sınır aşılır, onun göstergesi. Neden bunu yapıyorsunuz? Kamuoyu bu davayı izliyor ama en çok Saray izliyor. Her grup toplantısında Devlet Bahçeli illaki ismimizi geçiriyor, hakaret ediyor. Unutmamak için. Cumhur İttifakı halkımıza karşı işlenen suçların ortaklığıdır. Bu yargılama da ağır suçlarından biridir” sözleriyle vurgularken, ardında devletin izlerinin açıkça görüldüğü ve 5 Haziran 2015’te HDP Diyarbakır Mitingi ile başlayan katliamların arka planına dair de açıklamalar yaptı.

Açıklamasında “7 Haziran’ın yıl dönümündeyiz. Ne olduğunu tekrar hatırlayalım. 7 Haziran’da HDP olarak bütün saldırılara rağmen yüzde 13,2 oyla Meclis’e girdiğimizde AKP artık tek başına iktidar olamadı. Devlet Bahçeli ‘Kürtler çok oldu. Kürtler aldıkları oyla siyaseti belirleyecek duruma geldi’ diyerek Erdoğan’a şu teklifi yaptı: ‘Çözüm sürecini boz. İçeride dışarıda Kürtlerin menfaatine ne varsa boz. Biz de seni başkan yaptıracağız.’ Erdoğan bunun neden kabul etti? Çünkü Erdoğan’ın önüne konulan dosyalardan birinde Erdoğan’ın suçları da vardı. Önce Kürtlere saldırılıp sürecin bozulmasına bir alt yapı oluşturmak gerekiyordu. İktidarın diyalog niyetinden vazgeçtiğini biz hendekler kurulmadan önce fark ettik. Olayların öyle büyümesini istiyordu ki hesapları başkaydı. Koskoca ordunun birkaç mahalleyi güvenlik açısından stabil hale getirmesi çok mu zordu? Başka bir amaç vardı? Biz o zaman çözemiyorduk ama zamanla farkına vardık. Meğerse Cemaatçiler darbeye zemin hazırlamak için operasyonu büyütüyor, iktidar ise karşı hamle yapmak için çalışıyor. Olan Kürtlere oluyor.” sözlerine yer veren Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“…İktidar için kardeşini katletmiş bir gelenekten bahsediyoruz. Siz ne kararı veriyorsanız verin. Bu kadar büyük suç ortaklığını sürdürmek için başka suçlar işlemek gerekiyor. Altmış dokuz sayfalık mütalaanın kırk bir sayfası benimle ilgili. O halde benim haricimde bütün arkadaşlarımı tahliye edin. Ben kalırım. Seçime kadar beraber devam ederiz. Kaybederseniz yer değiştiririz.”