Esad RT Arapça’ya Konuştu: “İşgal varsa  halk direnişiyle karşılaşır”

TSK’nin Rojava’ya yönelik yeni bir saldırı olasılığı gündemde yerini korurken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus yayın Russia Today (RT) Arapça’ya verdiği röportajda Türkiye’ye askeri karşılık verileceğini belirtti.

Esad, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma planlarıyla ilgili ne yapmayı düşündüğü” sorusunu, “İki konu aynı çerçevede. İşgal varsa ilk etapta halk direnişiyle karşılaşır. Tabii ki Suriye ordusu ülkenin her bölgesinde konuşlu değil. Ama konuşlu olduğu bölgelerde ve koşulların doğrudan askeri karşılaşmaya izin verdiği durumlarda çekinmeyiz. 2,5 yıl önce Suriye ve Türk orduları karşı karşıya gelmiş ve Suriye ordusu bazı Türk hedeflerini tahrip etmişti. Askeri kapasite elverdiği sürece bu yeniden gerçekleşecektir” şeklinde yanıtladı.

Esad, İdlip konusunda da, “İşgal altındaki her bölge gibi İdlib’in kurtarılmasının da askeri ve siyasi planlar dahilinde olduğunu” belirtirken, “Kuşkusuz Türkler ya da teröristler tarafından işgal edilmiş her toprak zamanı gelince kurtarılacak” ifadelerini kullandı.

Kürtlerin Suriye’de tarih boyunca yaşamış ve çoğunluğu “vatansever” bir etnik grup olduğunu söyleyen Esad, diğer yandan “başta Amerikalılar olmak üzere başkalarının ajanı olarak işlev gören, vatansever olmayan” bir kesimin de olduğunu iddia etti.

“Kanton ya da federasyon formuna dönüşen etnik gruplar kavramının bölünmenin başlangıcı anlamına geleceği ve buna izin vermeyeceklerini” söyleyen Esad, “Kapı herkesle diyaloğa açık ama sizin ajan olarak, özellikle de Amerikan ajanı olarak tanımladıklarınız bunun dışında mı?” sorusunu da “Bazen ajanlarla bile muhatap olmanız gerekiyor” diye yanıtladı.