Rusya ve Suriye’den TSK Saldırısına Karşı Askeri Takviye

AKP-MHP koalisyonu erken ya da zamanında seçim öncesi içeride milliyetçi oyların konsolidasyonu ve ana akım “muhalefetin” bölünmesine yönelik savaş politikalarını sürdürürken, saldırının gündemde olduğu Rojava’da askeri hareketlilik artıyor.

TSK ve yedeğindeki cihatçı çetelerin hedefindeki Kobané’nin güneyi, Tel Rıfat ve Menbiç’te Rusya Federayonu’na bağlı birlikler Suriye Arap Ordusu (SAA) unsurlarının yeni askeri birliklerle takviye edildiği belirtiliyor. Rusya’nın ayrıca Qamışlo’dan Tel Temir’e takviye güç gönderdiği öğrenildi. Suriye ve Rusya savaş uçakları dün de Suriye’nin güneyinden kuzeye ortak tatbikat yaptı.

Bu askeri gelişmelerin yanı sıra, diplomasi alanında da hareketlilik yaşanıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Ankara ziyareti öncesi Rusya ve Suriye heyeti Haseke’de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile görüştü. SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Pazar günü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Türkiye’nin olası saldırısına karşı Suriye Arap Ordusu’yla koordinasyona hazır olduklarını belirterek Şam yönetiminden asker takviyesi istemediklerini, ancak Suriye hava savunma sistemlerinin TSK savaş uçaklarına karşı kullanılabileceğini söylemişti.

Yerel haber ağı Rojava Network, SDG ile Şam yönetimi arasında son dönemde görüşmeler yürütüldüğünü bildirdi. Görüşmelerin Rusya’nın arabuluculuğunda Qamışlo Havaalanı’nda gerçekleştiği, askeri ve ekonomik koordinasyonun geliştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Rojava Network’ün adını vermediği kaynaklara dayandırdığı haberde, görüşmelerde SDG’nin Şam’a ham petrol sevkiyatını iki katına çıkarması konusunda mutabakata varıldığı, bunun günde yaklaşık 20 bin varil ham petrole denk geldiği belirtildi.