Suriye’de Operasyon ABD’den Geldi: “IŞİD’in üst düzey yöneticisi gözaltına alındı”

TSK’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik olası operasyonu gündemde canlılığını korurken, ABD Suriye’nin Türkiye sınırında bu sabaha karşı helikopterli bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda, IŞİD’in üst düzey yöneticilerinden birinin yakalandığını duyuruldu.

IŞİD Karşıtı Koalisyon olarak da bilinen ‘Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Koalisyon güçleri, 16 Haziran’da Suriye’deki bir operasyon sırasında üst düzey bir IŞİD liderini gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişinin, örgütün deneyimli bir bomba yapımcısı, grubun Suriye’deki üst düzey elebaşlarından ve yöneticilerinden biri olduğu değerlendirildi” denildi.

TSK yedeğindeki cihatçı çetelerin çatı örgütü Suriye Milli Ordusu’ndan (SMO) Yusuf Hamid, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Şu an durum çok belirsiz. Tamamlanan operasyon Al-Humaira bölgesine, yani Türkiye sınırına çok yakın. ABD yapımı Chinook ve Black Hawk (Kara Şahin) helikopterleri yer aldı. Bu Suriye Milli Güçleri’nin alanlarına yapılan ABD’nin ilk askeri helikopterli operasyonu” dedi.

Reuters’da yer alan haberde, operasyon sırasında çatışmaların yaşandığı belirtildi. Haberde ayrıca, ABD destekli güçlerin helikopterle indirme yapmadığı ve geçmişte de bölgede dronelar ile saldırı düzenlediği hatırlatıldı.

Öte yandan Al Mayadeen’de yer alan bir haberde , bölgede IŞİD ile ilgili bir başka önemli gelişme yaşandığı belirtildi. Al Mayadeen’in bilgi aldığı İdlip’teki yerel kaynaklar, bölgeyi kontrol altında bulunduran Heyet Tahrir eş Şam’ın, İdlip kırsalında IŞİD bağlantılı, kendi saflarında çalışan bir hücre ortaya çıkardığını aktardılar. Haberde, Ebu el Bara kod adlı Suud uyruklu hücre liderinin, İdlip kuzeyinde Dana kasabası yakınlarındaki bir kampın silahlanma komitesinde yer aldığı aktarılırken, hücrede yer alan çete üyelerinin, Türkiye sınırındaki köylerde ve evlerde IŞİD bağlantılı kişilere gelen parayı “güvence altına almak için” Türkiye’ye giriş-çıkış yaptığı belirtildi.