Tarihindeki en ciddi ekonomik krizi yaşayan Sri Lanka’da halk isyan ederek sokaklara çıkarken, eylemler nedeniyle başbakan hariç kabine istifa etti. Protesto eylemlerinin sürdüğü ülkede 1 Nisan’da OHAL, Pazartesi sabahına kadar geçerli olmak üzere de sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Eylemler sonrası başbakan Mahinda Rajapaksa hariç kabinedeki tüm bakanlar istifa etti. Eğitim Bakanı Dinesh Gunawardena, başbakanın yeni kabine kurabilmesi için istifa ettiklerini açıkladı. Başbakan’ın oğlu Namal Rajapaksa da istifa eden bakanlar arasında.
Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Ajith Nivard Cabraal, Aralık ayında ülkenin 2022’de bütün borçlarını “rahatça” ödeyeceğini söyledi ancak, Twitter’dan paylaştığı bir mesajla istifa ettiğini açıkladı.
Yaklaşık 22 milyon nüfuslu ülkede salgının başından beri 500 bin kişi daha yoksulluk sınırının altına düştü. Seyahat ve turizm sektörlerinde çalışan 200 binden fazla kişi işini kaybetti. En son olarak da Rusya-Ukrayna savaşı, ülke ekonomisine büyük bir darbe vurdu. Temel gıda ürünleri ve akaryakıt fiyatları daha da arttı ve Sri Lanka-Rusya arasındaki turizm akışı kesintiye uğradı.
İhal edilen akaryakıt ve bazı temel gıda ürünlerinde sınırlamalara gidildi. Bu tedarik sorunları karşısında, petrol istasyonları ve marketler önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Her dört Sri Lanka’lıdan biri ülkeden göç etmek isterken, pasaport ofislerinin önünde büyük kuyruklar oluştuğu belirtiliyor.