EZLN: Ukrayna’nın İşgal Edilmesi Üzerine

Zapatistlerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi üzerine yayınladıkları, Toprak ve Özgürlük tarafından çevrilen mesajını sizlerle paylaşıyoruz.

Sevgili yoldaşlar,

Avrupa dediğiniz coğrafyada şu anda neler olup bittiğine dair bildiklerimizi ve düşüncelerimizi sizlere aktarmak istiyoruz.

Saldıran bir güç var, Rus ordusu. Her iki tarafta için de büyük sermaye çıkarları tehlikede. Şu anda bazı tarafların hezeyanları ve sinsi ekonomik hesapları yüzünden zarar görenler, Rusya ve Ukrayna (ve belki de yakın zamanda, yakın veya uzak diğer coğrafyaların) halklarıdır.

ABD ordusunun öncülüğündeki çokuluslu Irak işgali başladığında (neredeyse 19 yıl önce), bu savaşa karşı dünyanın her yerinde seferberlik çağrısında bulunuldu. Aklı başında hiç kimse işgale karşı çıkmanın Saddam Hüseyin’in yanında yer almak olduğunu düşünmedi. Şimdi aynı olmasa da benzer bir durum söz konusu. Ne Zelenski ne de Putin. Savaşa hayır.

Bu iki taraftan birini desteklemeye karar veren birçok hükümet bunu ekonomik hesaplarına göre yapmıştır. Aldıkları kararda hümanist bir kaygı güdülmemiştir. Bu hükümetler ve onların “ideologları” için müdahaleler/işgaller/yıkımlar iyi veya kötü olarak ikiye ayrılmaktadır. İyi olanlar destekçileri tarafından gerçekleştirilenler, kötü olanlar ise düşmanları tarafından gerçekleştirilenlerdir. Putin’in Ukrayna’nın askeri işgalini haklı çıkarmaya yönelik canice argümanına tutulan alkışlar, aynı sözlerle, başka halkların büyük sermayenin işine gelmeyen işgalini haklı çıkardığında bir ağıt haline dönüşecektir.

“Neo-Nazi zulmünden” kurtarmak ya da komşu “uyuşturucu devletlere” son vermek için başka coğrafyaları da istila edecekler. Ardından Putin’in “Bölgeyi nazilerden arındıracağız” sözlerini (veya bunun benzeri bir söylemi) tekrarlayacaklar ve eylemlerini bol bol “halklarının güvenliği” bahanesini kullanarak açıklayacaklardır. Rusya’daki yoldaşlarımız diyor ki: “Rus bombaları, roketleri, mermileri Ukraynalılara doğru uçuyor ancak onlara siyasi görüşlerini ve konuştukları dili sormuyor” ama onların ve diğerlerinin “uyruğunu” değiştirecek.

“Batı’daki” büyük sermayaler ve onları elinde tutan hükümetler arkalarına yaslanıp durumun kötüye gidişini izlediler, hatta durumu teşvik ettiler. İşgal başladığında ise, Ukrayna’nın direnip direnmeyeceğini görmek için beklediler ve hangi sonucun hangi çıkarlarına hizmet edeceğini hesapladılar. Ukrayna direnince, daha sonra geri alacakları “yardımları” yapmaya başladılar. Ukrayna’nın direnişine şaşıran sadece Putin değildi.

Bu savaşın kazananları, fethetme, yok etme/yeniden inşa etme, yani yeni mal ve tüketici, insan pazarları yaratma fırsatını değerlendiren büyük silah konsorsiyumları ve büyük sermayelerdir.

İlgili tarafların medyada ve sosyal ağlarda yaydığı bilgilere –“haber” diye sundukları şeylere – veya jeopolitik uzmanların aniden arttığı bu ortamda “analizlere” ve Varşova Paktı ve NATO’dan medet umanlara başvurmak yerine, bizim gibi olanlara, Ukrayna ve Rusya’da yaşam mücadelesi verenlere ulaşmaya ve onlara sormaya karar verdik.

Altıncı Zapatista Komisyonu birkaç denemeden sonra Rusya ve Ukrayna dedikleri coğrafyalarda direniş ve isyan halinde olan aile fertlerimizle temas kurmayı başardı.

Kısacası, özgürlük bayrağını da yükselten bu aile fertlerimiz dimdik ayaktalar: Ukrayna’da, Donbas’ta direniyor; Rusya’da, sokaklarda ve alanlarda isyan ediyorlar. Rusya’da savaşı protesto ettikleri için tutuklanıyorlar ve dövülüyorlar. Ukrayna’da Rus ordusu tarafında öldürüyorlar.

Savaşa HAYIR demenin yanında halkına zulmeden hükümetlerle “ittifakı” reddetmek onları birbirleriyle ve onları bizimle birleştiriyor.

Her iki taraftaki karışıklık ve kaosun ortasında, görüşlerine sıkı sıkıya bağlılar: özgürlük mücadeleleri, sınırları ve ulus devletlerini reddetmeleri ve sadece bayrakları değişen ezici güçler.
Onlara elimizden geldiğince destek olmak görevimizdir. Bir söz, bir resim, bir ezgi, bir dans, havaya kaldırılan bir yumruk, bir kucaklama -uzak coğrafyalardan bile olsa- onların yüreklerine cesaret verecektir.

Direnmek, vazgeçmemek ve üstün gelmektir. Bu aile fertlerine direnişlerinde, yani yaşam mücadelelerinde destek olalım. Hem onlara hem de kendimize bunu borçluyuz.

Bu nedenle, henüz bunu yapmamış olan ulusal ve uluslararası Komisyon birimlerini programlarına, coğrafyalarına ve usullerine göre savaşa karşı ve özgür bir dünya için kendi coğrafyalarında savaşan Ukraynalılar ve Ruslara destek için gösteri yapmaya çağırıyoruz.

Ayrıca Ukrayna’daki direnişe maddi destek çağrısında bulunuyoruz. Banka hesaplar bilgileri zamanı gelince tarafımıza bildirilecektir.

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu Altıncı Komisyonu da kendi çağrısına uyup Rusya ve Ukrayna’da savaşla mücadele edenlere yardım gönderecektir. Ukrayna’da direnenleri desteklemek için ortak bir ekonomik fon oluşturmak üzere SLUMIL K’AJXEMK’OP’taki aile fertlerimizle de iletişime geçilmiştir.

Eğilmeden, haykırıyoruz ve haykırmaya ve talep etmeye çağırıyoruz: Rus Ordusu Ukrayna’dan Çık.

Savaş hemen durmalı. Devam ederse ve beklendiği gibi şiddeti artarsa, o zaman belki de savaştan sonra toprağa anlam verecek kimse kalmayacak.

Güneydoğu Meksika dağlarından.

İsyancı Ast Komutan Moisés Ast Komutan Galeano

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu Altıncı Komisyonu

Mart 2022

Çeviri: Toprak ve Özgürlük