Biden’dan Bir Kez Daha Soykırım, Dışişleri’nden “Yanlışta Israra” Kınama

Her yıl 24 Nisan’da ABD Başkanları’nın “soykırım” sözcüğünü telaffuz etmesi günler öncesinden gündem olurken, geçtiğimiz yıl Joe Biden, 1981-1989 yılları arasında başkanlık yapan Ronald Reagan’dan sonra, 24 Nisan açıklamasında soykırım ifadesine yer veren ikinci ABD başkanı olmuştu. Biden, bu yıl da soykırım dözcüğünü kullanırken, Ankara’dan da Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılan açıklamada ‘…bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz’ denildi.

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan Ermenileri Anma Günü açıklamasında 24 Nisan’ı soykırımın başladığı tarih olarak niteledi ve bunun 20. yüzyılın en büyük mezalimlerinden biri olduğunu belirtti. Ermeniler’in soykırıma uğradıktan sonra kendi toplumlarını ve kültürlerini yeniden inşa etmeye odaklandıklarını belirten Biden, ABD’li Ermenilerin ABD’nin hayati bir parçası olduğunu belirtti. “Onların acılarını anlıyor ve tarihini onurlandırıyoruz” diyen Biden, 107 yıl sonra Amerikan halkının soykırımda can veren bütün Ermenileri onurlandırmaya devam ettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan “karşı açıklamada” ise soykırım “1915 olayları” şeklinde nitelendirilerek, Biden’ın 2021 yılında yaptığı hatayı tekrarladığı iddia edildi. Açıklamada “1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden’ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz” denilirken, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması için çaba gösterdiği öne sürüldü. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında bu iddia Ermenistan ile yaşandığı ileri sürülen normalleşme adımları ile temellendirilmeye çalışıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir 24 Nisan mesajı yayınlayarak Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’a gönderdi. Soykırım sırasında katledilenlerin Birinci Dünya Savaşı koşulları nedeniyle yaşamını yitirdiğini savunan ve “acıları büyütmeyin” mesajı veren Erdoğan da Ermenistan ile normalleşme sürecine göndermede bulundu.