Ermeni Soykırımı Anmasına Valililk Yasağı

24 Nisan Anma Platformu tarafından İstanbul/Beşiktaş’taki Barbaros Meydanı’nda yapılanmak istenen 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı’nı protesto eylemi İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.

Yıllardır 1915 Soykırımı ile ilgili eylem yaptıklarını ancak bu yıl yasak getirildiğini belirten 24 Nisan Anma Platformu yaptığı açıklamada, “24 Nisan 1915’te, başlarına ne geleceğini bilmeyen aydınlar, vekiller, sanatçılar, meslek sahipleri, gazeteciler, doktorlar, işçiler, Ermeni toplumunun önde gelenleri, kanaat önderleri, sesi soluğu olanlar evlerinden teker teker polis karakollarına çağrıldılar. O insanların çoğunluğundan bir daha haber alınamadı. Bu, kanlı bir sürecin başlangıcı oldu. Bu sürecin bütünüyle yüzleşmeyi hem kaybettiğimiz insanlara duyduğumuz saygının bir gereği olarak hem 1915’te öldürülenlerin torunlarına güven vermek, borcumuzu ödemek ve yeni faciaların önüne geçmenin zorunlu bir yolu olarak görüyoruz. Bu yüzden bu yıl, anmamızın başlığını ‘Bazı yaralar zamanla iyileşmez/Aslolan yüzleşmektir’ olarak belirlemiştik. Yüzleşmeden adalet duygusunun aldığı tarihsel hasarlar giderilemez” denildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre açıklamada, “Yüzleşme çabalarının bir ifadesi olan, bir sessiz oturma etkinliği olarak düzenlenen anmamızın yasaklanması, tersine bu hasar almış adalet duygusunun ağır bir şekilde zedelenmesine neden olacaktır. Bir kez daha Valiliği ve siyasi karar alıcıları aldıkları yasaklama kararını yeniden değerlendirmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.