Rusya-Ukrayna Savaşı’nda 60. Gün

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgalde 60. güne girildi. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük konvansiyonel savaş olarak tanımlanan Rusya-Ukrayna savaşı, Ukrayna’nın olası NATO üyeliğine karşı, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin’in “Ukrayna’yı militarizmden ve Nazizm’den arındırma” gerekçesi ile başlamıştı.

Taraflar arasındaki müzakerelerden henüz bir sonuç alınamazken, dün Kiev’de açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile savaşı sonlandırmak için görüşmek istediğini söyledi. Ancak Zelenski, “Eğer Mariupol’de insanlarımız yok edilirse, işgal altındaki bölgelerde sözde referandumlar yapılırsa, Ukrayna (Rusya ile yapılacak) herhangi bir müzakereden çekilecek” diye konuştu.

Zelenski ayrıca, “Rusya’nın Ukrayna işgali ile kalacağını düşünmüyorum. Moldova’ya kadar koridor açmak istiyorlar” iddiasında bulunurken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bugün Kiev’i ziyaret edeceğini duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise Rusya ordusunun Ukrayna’nın doğusunda Donetsk ve Luhansk bölgeleri üzerinde tam kontrol sağlamak için operasyonun hızını artırmaya çalıştığını bildirdi ve Ukrayna’nın doğusundaki Harkov şehrinin kısmi abluka altında olduğunu duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Odessa yakınlarındaki askeri havaalanında ABD ve Avrupa ülkelerinden Ukrayna’ya sevk edilen silahların bulunduğu depoyu uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını söyledi. Odessa Belediye Başkanı Gennadiy Truhanov ise yaptığı açıklamada, yaşamını yitirenler arasında üç aylık bir bebek ve annesinin de olduğunu belirtti.