‘Geçinemiyoruz’ Diyen Üç Kadın Öğretmene Sürgün

Aydın’ın Didim ilçesinde Eğitim Sen Didim Baş Temsilcisi Belkıs Kahraman, Örgütlenme Sekreteri Gülay Sezer ve Mali Sekreter Emine Olcay sürgün edildi. Öğretmenlerin sürgün edilmesinin gerekçeleri arasında, katıldıkları basın açıklamalarının olduğu öğrenildi. Bu basın açıklamaları arasında İstanbul Sözleşmesi eylemleri ve KESK’in düzenlediği “Geçinemiyoruz” başlık miting ve basın açıklamaları da yer aldı.

Yürüttükleri sendikal faaliyetlerle ilgili CİMER şikayetlerine dayanan bir soruşturma sonrası Kınama ve sürgün cezası verilen üç kadın öğretmen, atama kararnameleri ile Aydın’ın Söke ve Germencik ilçelerine gönderildi. Öğretmenler hakkında, yürüttükleri sendikal faaliyetlerle ilgili CİMER şikayetlerine dayanan bir soruşturma olduğu öğrenildi.

Üç kadın öğretmenin katıldıkları hak arama eylemleri ve basın açıklamaları “öğretmenlik mesleği ile bağdaşmayacak nitelikte davranış” olarak nitelendirildi.

Sürgün kararlarıyla ilgili olarak Gazete Duvar’a açıklamalarda bulunan Belkıs Kahraman Didim’de yürüttükleri etkin sendikal faaliyetler nedeniyle iktidarın hedefi haline geldiklerini söyledi. Geçen yıl örgütlenme çalışmaları yürüttükleri iş yerlerinde hükümete yakın Eğitim Bir Sen’den yetkiyi aldıktan sonra siyasi baskıyla sonucun değiştirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Kahraman, kamu yöneticilerinin usulsüzlükle sonucun değiştiğini ilan ettiğini belirtti. Yaşanan bu durumun mahkemeye taşındığını ancak henüz bir sonuca varılmadığını dile getiren Kahraman açıklamasında ayrıca, “Mayıs ayı bütün ülkede yetkili sendikaların belirlenmesi için belirlenen takvimdir. Bu sene de Mayıs ayı gelirken Didim Temsilciliğimizde yürütmedeki arkadaşlarımızın tamamının toplu sürgünü doğrudan bununla ilişkilidir. Hatta öyle ki geçen sene yetki tartışması yaşanırken Eğitim Bir Sen Temsilcisi ‘Bu iş pisliğe kalırsa alasını yaparız’ dedi. Bugünkü gelinen nokta tam da işlerinin pisliğe kaldığı dönemde alasını yaptıklarının kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.