Yüzde 92 Spastik Engelli Gence Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi’nde Tecrit

Adana’da 2018 genel seçimlerinde AKP’nin seçim pankartını yırttığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan yüzde 92 spastik engelli Barış, yargılandığı davada “mala zarar vermek”ten suçlu bulundu. Barış hakkında, TCK 32/1 kapsamında akıl hastası olduğu belirlenmesine rağmen “akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilmesine” karar verildi. Bu kararla beraber tek başına hayatını idame edemeyen Barış, Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri (YGAP)’de tecrit altında tutulacak.

Barış hakkında açılan soruşturmada AKP’liler, mobese inceleme kararı olmaksızın mobeselere ulaşarak şikayetçi olmuştu. Cezai ehliyetinin olmadığı Adana Doktor Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi tarafından raporlaştırılan Barış, yürümekte zorlandığı ve konuşamadığı belli olmasına rağmen duruşmalara ailesi olmadan katılmak zorunda kaldı. Bu süreçte Barış’ın konuşmasını anlayabilen ailesi duruşmalara katılamadığı için savunma hakkı da gasp edilmiş oldu.

Yeni Demokrasi’de yer alan habere göre, mahkeme tarafından verilen kararda Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi’nde tutsak edilecek olan Barış, mahkemenin sonuçlanmasının ardından evinden “Hastaneye, rapor almaya gideceğiz” denilerek alındı. Hastaneye gidildiğinde ise başhekimin hastanede yer olmadığı için yatışının bayram sonunda yapılacağının söylenmesiyle gerçek ortaya çıktı. Ailesi Barış’a uygulanacak “tedaviler” için endişeli olduğunu belirtti.

Koruma- Tedavi ve Gözlem amaçlı kapalı psikiyatri servislerini barındıran şehir hastaneleri kampüsü içerisinde güvenlik seviyesi arttırılmış genel hastane binasından ayrı olarak konumlandırılan birimler” şeklinde tanımlanan, ancak hapishaneden bir farkı olmayan Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri (YGAP) Hastaneleri’nde bireyler, tecrit içinde “tedavi” adı altında tutsak ediliyor.