Kiev’de Rusya Ordusuna Katliam Suçlaması

Rusya ordusunun geri çekildiği Kiev yakınlarındaki İrpin ve Bucha kasabasında, yaşamını yitirmiş bazı sivillerin görüntüleri yayınlandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba Rusya birliklerinin bölgelerden çekilirken “sivilleri öfkeden öldürdüğü ve IŞİD’den daha kötü olduğu” açıklamaları yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in sözcüsü Sergey Nikiforov ise BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bucha’da toplu mezarlar bulduk. Elleri ve ayakları bağlı… Başlarında kurşun delikleri olan, yarı yanmış cesetler bulduk. Onlar sivillerdi ve infaz edildiler” dedi.

Kiev’e 37 kilometre uzaklıktaki Bucha kasabasının Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk ise sivil cesetlerin tespit edildiği söz konusu bölgede Çeçen birliklerin görev yaptığı iddiasında bulundu. Fedoruk, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bazı cesetlerin kollarının beyaz bezlerle bağlı halde bulunduğunu ve bu infaz biçiminin “Çeçen birliklerin tarzı” olduğunu öne sürdü.

Moskova yönetimi ise iddiaların görüşülmesi için BM Güvenlik Konseyi’ne bugün acil toplantı yapılması çağrısında bulundu. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, BM Güvenlik Konseyi’ne acil toplanma çağrısı yaptığı açıklamada “Kiev’in barış görüşmelerini bozma ve provokasyonu tırmandırma girişimlerinin ele alınmasını istediklerini” belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın iddiası yaşamını yitirenlerin, 30 Mart civarında “tüm Rus birliklerinin Bucha’dan tamamen çekilmesinin ardından” sokaklara yerleştirildiği şeklinde.

Öte yandan New York Times (NYT) gazetesi, Ukrayna’nın ‘soykırım’, Rusya’nın ise ‘kurgu’ dediği görüntülerin çekildiği bölgenin uydu kayıtlarını analiz etti. Söz konusu analiz,Rusya Savunma Bakanlığı’nın iddiasının aksi yönünde. Gazete Duvar’ın haberine göre NYT, sonuçların ” Bucha’da sivillerin, Rusya askerlerinin şehri terk etmesinden sonra öldürüldüğü yönündeki iddialarla çeliştiğini” iddia ediyor.

NYT haberinde uydu görüntülerinin, sivillerin en az 11’inin 3 haftadan daha uzun süre önce yani Rusya ordusunun bölgeyi kontrol altına aldığı sırada katledildiklerine işaret ettiği belirtilerek, “Görüntüler, 9 Mart ile 11 Mart tarihleri ​​arasında Yablonska Caddesi’nde ortaya çıkan insan vücuduna benzer büyüklükteki koyu renkli nesneleri gösteriyor. 2 Nisan tarihli görüntülerin gösterdiği gibi nesneler, Ukrayna kuvvetlerinin Bucha’yı geri almasının ardından cesetlerin bulunduğu konumlarla tam olarak örtüşüyor. Daha fazla analiz, nesnelerin üç haftadan fazla bu pozisyonda kaldığını gösteriyor” yorumlarına yer veriliyor.