Pegasus işçileri kazandı: Pegasus, işçilere 20 brüt maaş tazminat ödeyecek

Sendikal faaliyetlerden dolayı baskı ve mobbinge uğrayan, ardından işten atılan Pegasus Havayolları işçileri, mücadelelerini kazandı. Pegasus işçilere 20 brüt maaş tazminat ödeyecek.

BirGün’ün haberine göre; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 2021 yılı mayıs ayında Pegasus Havayolu işçileri ağır çalışma şartları nedeniyle Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlendi. Bu dönemde yöneticiler tarafından baskıya ve tehdite maruz kalan işçiler, pandemi önlemleri nedeniyle getirilen işten çıkarma yasağının 1 Temmuz 2021’de sona ermesiyle beraber performans düşüklüğü bahane gösterilerek işten çıkarıldı. İşçiler Pegasus’a karşı işe iade davası açtı. İstanbul Anadolu Adliyesi 3. İş Mahkemesi’nde devam eden davanın karar duruşması dün görüldü. İşçiler lehine çıkan kararda Sabancı Holding’e bağlı Pegasus Havayolu Şirketi işçilere 20 brüt maaş tazminat ödeyecek.

“Bu zafer bütün işçi sınıfına ait”

Davacı işçilerden Barış Turan, işten atıldıktan 5 gün sonra DİSK Nakliyat-İş Sendikası’yla beraber çalışma koşulları, çalışma saatleri ve işten çıkartılma nedenlerinin araştırılması üzerine Çalışma Bakanlığına başvuruda bulunduklarını söyledi. 3 hafta sonra Çalışma Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişlerin, Pegasus ile ilgili tutanak tuttuğunu belirtti.

İlk duruşmadan 20 gün sonra Çalışma Bakanlığı’nın denetleme raporu hazırladığını söyleyen Turan, “Ben dahil 37 kişinin sendikaya üye olmaktan dolayı işten çıkartıldığı tespit edildi” dedi. Ardından raporu avukatlar aracılığıyla mahkemeye ilettiklerini söyleyen Turan, mahkeme kararını şöyle anlattı:

Hâkim, raporu inceledikten sonra davayı sonuçlandırması çok kısa sürdü. Seri dosyalardaki arkadaşların davalarını 5 dakika sürmeden kapatarak sendikal baskı yapıldığına hükmetti ve alacağımız tazminatı açıkladı. Buna göre Pegasus’un sendikal ücret, aradan geçen süre ve işe başlatmama tazminatı olmak üzere toplamda 20 brüt maaş ödemesine karar verdi. Hepimiz çok mutlu ve heyecanlıyız. Bu zafer bütün işçi sınıfına ait.