Bugün 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü

Asker olmayı, silah kullanmayı, ölmeyi, öldürmeyi, emirlerle birer şiddet makinesi olmayı reddetmek,savaşlara yol açan militarizme karşı mücadele şeklinde tanımlanabilecek vicdani ret, 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü nedeniyle tekrar gündemde. Yaşadığımız coğrafyada ve Dünya’da halkları ve doğayı katleden savaşlar ve çatışmalar sürerken, devletlerin bu savaşları sürdürmek için silahlanmaya ayırdıkları bütçe ve asker “ihtiyacı da” artıyor.

Vicdani Ret İzleme İnisiyatifi, 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü nedeniyle, ikinci ayını geride bırakan Rusya-Ukrayna Savaşı’na dikkat çekerek, Rusya,Ukrayna ve Belarus’tan vicdani retçilerle dayanışma çağrısı yaptı.

Türkiye’de ilk vicdani ret açıklaması, 1989’da Tayfun Gönül tarafından gerçekleştirildi. TCK’nin o dönem geçerli olan 155. maddesinden yargılanan ve üç ay ceza alan Gönül’ün bu cezası, para cezasına çevrildi. Yeşil Barış ve Sokak Dergisi’nin konuyu kamuoyu gündemine taşıması vicdani reddin görünürlüğünü artırdı. 2006’da kurulan Vicdani Ret Platformu, 2010’da kurulan Barış için Vicdani Ret Platformu, İHD bünyesinde oluşturulan Vicdani Ret Komisyonu ve 15 Mayıs 2013’te kurulduğu duyurulan Vicdani Ret Derneği, devlet nezdinde bir hak olarak tanınmayan vicdani ret hakkının tanınmasına yönelik mücadele için çeşitli eylem, etkinlik ve paneller gerçekleştirdiler.

15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü kapsamında, Rusya ve Ukrayna’dan vicdani retçilerle dayanışmak için düzenlenecek sosyal medya kampanyası, Vicdani Ret İzleme İnisiyatifi’nin sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.