Nakba: İsrail İşgal ve Katliama, Filistin Direnişe Devam Ediyor

Filistinliler için felaket günü (yevmü n-nakba) olarak tanımlanan İsrail Devleti’nin kuruluş tarihi olan 14 Mayıs 1948 günü sonrasında yaşanan gelişmelere atfen, 15 Mayıs Nakba olarak tanımlanır. Nakba’nın üzerinden 74 yıl geçerken, İsrail yeni katliamlara imza atmaya devam ediyor.

1948’de kurulan İsrail devleti ve ordusu, 1918’deki Balfour Deklarasyonu sonrası Filistin’e yerleşen Yahudiler arasından kurulan ve katliamlara imza atan Hashomer (Muhafız Birliği) ve Haganah (Savunma) adlı paramilter örgütlerin kadroları tarafından kuruldu. Bu kadrolar ve ardılları 1948,1956,1967 (Altı Gün) ve 1973’teki (Yom Kippur) 4 savaşta Arap devletlerine karşı savaşırken, 74 yıl boyunca İsrail devletinin Filistin halkına yönelik inkar, işgal ve katliam politikalarının uygulayıcısı ve sürdürücüsü oldular.

Geçtiğimiz günlerde İsrail kolluk güçleri Batı Şeria’da Al Jazeera muhabiri Şirin el-Akle’yi başından vurarak katletti. El-Akle katledildiğinde üzerinde basın yeleği bulunuyordu. İsrail kolluk güçlerinin saldırıları, el Akle katledildikten sonra da devam etti. El Akle’nin önce, İsrail kolluk güçleri evi basarken, daha sonra da cenazesinde tabutunu taşıyanlara saldırdı. İki gün önce Cenin’de vurulan Davud el-Zübeydi ise bugün yaşamını yitirdi.

Bu görüntüler, akıllara Diyarbakır-Sur’da devletin kollu güçlerinin katlettiği Dilber Bozkurt’un 23 Mart 2016’da yapılan cenazesinde tabutuna yapılan saldırıyı getirdi. Benzer görüntüler dün de, Kürt siyasetçi Aysel Doğan’ın Dersim’deki cenazesinde yaşandı.
Nakba’nın 74. yıl dönümü nedeniyle ve İsrail’in süren katliamlarına karşı bugün Filistin’in tüm yerleşim bölgelerinde halk sokaklara çıkıyor. Ramallah’ta binlerce kişi sokaklarda protesto gerçekleştirken, Nakba’nın üzerinden 74 yıl geçmesine atfen, 74 saniye boyunca sirenler çaldı.

Filistin’in bazı bölgelerinde ise İsrail kolluk güçlerinin protestoculara saldırılar gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinlinin gözaltına alındığı öğrenildi. Tel Aviv Üniversitesi’nde yapılan eyleme gerçekleşen polis saldırısında gözaltına alınanlar oldu.