Washington Post: “Kaşıkçı İhanetinin Nedeni Ekonomik”

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2018’de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, bir süre köşe yazarlığı yaptığı Washington Post (WP) gazetesi, Ankara’nın dava dosyasını Riyad’a devretme kararını analiz eden bir başyazı kaleme aldı. Yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kaşıkçı’ya ihanet ettiği belirtilerek, ABD Başkanı Joe Biden’ın aynısını yapmaması gerektiği vurgulandı.

Dosyanın Suudi Arabistan Krallığı’na devredilmesine dair karar için, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “olumlu görüş bildireceklerini” açıklaması ABD basınında tepkiyle karşılandı. Kısa Dalga’nın haberine göre, WP’deki “Türkiye Cemal Kaşıkçı’ya ihanet ediyor. Biden bunu yapmamalı” başlıklı başyazıda, ‘Kaşıkçı cinayetinde adalet sağlanması yönündeki zayıf umutların iyice kaybolduğu’ belirtildi. “Bu, davanın faillerin kanlı ellerine teslim edilmesi ve hakikatin öncekinden de daha derin bir şekilde gömülmesi anlamına geliyor. Arap dünyasında ifade özgürlüğünü ve daha çok hesap sorulabilen yönetimleri savunan ünlü Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya ne kadar büyük bir ayıp” yorumlarına yer verilen yazıda, Erdoğan’ın Kaşıkçı’yı bir dost olarak gördüğü ve Ekim 2018’de işlenen cinayetin ardından Suudi Arabistan’ın ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın sorumluluğuna işaret ettiği hatırlatıldı. Washington Post, Türkiye’nin bu dönemde katillerin kimliğinin belirlenmesini sağlayan ses kayıtlarını ve görüntüleri yayınladığını, Suudi yetkililerin söylediği yalanların bu şekilde ifşa olduğunu belirtti.

Yazının son bölümünde Erdoğan sert ifadelerle eleştirilirken, Washington Post’ta 2019 Erdoğan imzasıyla bir yazı yayımlandığı, makalede Kaşıkçı’nın öldürülmesinin 11 Eylül saldırıları dikkate alınmazsa 21. yüzyılın en büyük ve tartışmalı olayı sayılabileceği iddiasında bulunulduğu hatırlatılarak, “Kaşıkçı’nın katillerinin, suçun işlediği yer olan Türkiye’ye gönderilmesi için Suudi Arabistan nezdinde girişimlerde bulunduk” cümlesine işaret edildi.

Yazıda yer alan “2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’deki baskıyı artırmış bir otoriter olan Erdoğan, ülkenin ekonomisini kötü yönetti; enflasyon, yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda. Bu durum, uzun süredir rakibi olan Suudi Arabistan dahil, bölgede daha iyi ilişkiler kurmasını gerektirdi. Kaşıkçı için adalet sağlanmasından -dostuna karşı kaba ve üzücü bir ihanet anlamına gelecek şekilde- feragat edilmesinin nedeni de bu.” şeklinde yorumlarla ise Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devrinin arkasındaki, Ankara’nın içinde bulunduğu ekonomik krize işaret nedenselliğe vurgu yapıldı.