Aynur Doğan Konserine Örtülü Yasak

İzmit’in Derince ilçesinde konser vermeyi planlayan Aynur Doğanın konseri AKP’li belediye tarafından uygunsuz bulunarak iptal edildi. Aynur Doğan 20 Mayıs’ta Derince Açık Hava Sahnesi’nde sahneye çıkacaktı.

Konserin iptal edildiğini Twitter hesabından duyuran Derince Belediyesi “İlçemiz sınırları içerisinde özel bir firmanın yapacak olduğu konser organizasyonunun yapılan detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiş olup, etkinlik belediyemiz tarafından iptal edilmiştir” ifadelerini kullandı. Derince Belediyesi’nin tam olarak neyi “uygun bulmadığı” açıklanmazken, yapıldığı söylenen “detaylı inceleme” ve Aynur Doğan’ın Kürt kimliği, neyin “uygun olmadığı” konusuna dair bir fikir verdi.

Aynur Doğan, Temmuz 2011’de de İstanbul Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda ırkçı saldırıya uğramıştı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 18. İstanbul Caz Festivali kapsamında Buika, La Shica ve Sandra Carrasco’nun yer aldığı “Suyun Kadınları-Mujeres de Agua” adlı konserde Aynur Doğan da Kürtçe şarkılar söyleyecekti. Doğan, ikinci şarkısını söylerken bir grup yuhalamaya başlamıştı. Irkçı grup Aynur Doğan’a bir yandan “Türkçe söyle” diyerek sözlü tacizde bulunurken, bir yandan da “şehitler ölmez” sloganları atarak sahneye pet şişe atmıştı.