16 Yaşındaki Üç Anarşist Tutsak Edildi

Rusya’nın Kansk şehrinde Haziran 2020’de, o zamanlar 14 yaşında olan üç anarşist devleti ve kapitalizmi eleştiren afişler yaptıkları, Moskova Devlet Üniversitesi’nde doktora yapan anarşist tutsak Azat Miftakhov ile dayanışma çağrısı yapan bildiriler dağıttıkları için FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi) tarafından takip edilerek 6 Haziran 2020’de gözaltına alınmışlardı.

Gözaltına alınmalarının ardından FSB ajanları onların telefonlarını incelemiş, sorgulamış ve serbest bırakmıştı. Ancak gençlerin telefonunu daha dikkatli inceleyen ajanlar, FSB’yi eleştiren bazı içeriklere rastladıktan sonra gençleri geri çağırmış ve uzun uzun sorgulamıştı.

Gençlerden ikisi, Denis Mikhailenko ve Bogdan Andreyev suçlarını itiraf etmiş ve ev hapsi cezası almışlardı. Üçüncü genç, Nikita Uvarov, suçunu reddetmiş ve devletin “daha detaylı araştırma” bahanesiyle tutsak edilmişti.

Rusya Araştırma Komitesi (SKR), “Rusya Federasyonu’ndaki mevcut devleti ve siyasi yapıyı değiştirmek amacıyla terörist aktiviteler için eğitim almakla” yargılanan üç anarşist genç için ceza davası açtı.

Savcılar, anarşist gençlerin arka bahçede daha etkili bir molotof kokteyli ve güherçileden yapılan duman cihazı yapmak için kimyasal deneyler yaptıklarını keşfetti. Ayrıca gençler, Telegram üzerinden anarşizm ve Pyotr Kropotkin’in yazıları üzerine tartışıyor, Fransa’daki sarı yeleklilerin eylemleri, Kurt Cobain’in şarkıları üzerine sohbet ediyorlardı.

Trajikomik bir şekilde davanın içerikleri arasında, gençlerin Minecraft oyununda bir FSB binası inşa edip havaya uçurması da bulunuyor…

Anarşist gençlerin yargılandıkları ilk suç olan “terörist aktiviteler için eğitim almak” suçunun yanına Kasım 2020’de “terör örgütü kurma” suçu, “patlayıcı üretme ve depolama” suçu da eklendi.

Geçtiğimiz 4 Şubat’ta savcılık, anarşistlere şu cezaları verdi:

  • Nikita Uvarov’a 9 yıl hapis cezası, 50,000 ruble para cezası
  • Denis Mikhaylenko’ya 6 yıl 5 ay hapis cezası, 50,000 ruble para cezası
  • Bogdan Andreev’e 6 yıl 6 ay hapis cezası, 50,000 ruble para cezası

Moskova’da bulunan bir ABC (Anarşist Kara Haç) örgütlenmesi, tutsak edilen gençler için bağış topluyor.